Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Με εθνική υπερηφάνεια γιόρτασαν οι Έλληνες της Αιγύπτου την 25η Μαρτίου


Η διοίκηση της Ελληνικής Κοινότητας Καίρου, έχοντας
στο κέντρο τον πρόεδρό της Χρήστο Καβαλή
Σε κλίμα περηφάνιας για τους αγώνες ανεξαρτησίας του Ελληνισμού, γιόρτασαν οι παροικίες του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου.
Διαβάζοντας το μήνυμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, προς τους ομογενείς, ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο, Χριστόδουλος Λάζαρης, παραλλήλισε τον εθνικοαπελευθερωτικό ελληνικό αγώνα του 1821 με τους αγώνες του αιγυπτιακού λαού, ο οποίος με την επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου οδήγησε τη χώρα τού Νείλου σε πιο δημοκρατικούς δρόμους, ανοίγοντας μία νέα εποχή για την Αίγυπτο.
«Οι σκληροί και επίμονοι αγώνες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, που σήμερα τιμούμε, αποτελούν μία νέα επικαιροποιημένη πραγματικότητα τις μέρες αυτές», είπε ο κ. Λάζαρης και πρόσθεσε: «Ο αιγυπτιακός λαός με πρωτεργάτες του τολμηρούς νέους έδωσε τον δικό του αγώνα για τις ίδιες αξίες, την Ελευθερία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη. Ένα ακόμα τρανό παράδειγμα ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται φέρνοντας στο προσκήνιο τις ανάγκες των καταπιεσμένων λαών για ανθρώπινα δικαιώματα, λαϊκή συμμετοχή ασφάλεια, προστασία, ισότητα».
Από την πλευρά του, ο Κύπριος πρόξενος, Γιώργος Σταυρινού, σημείωσε ότι και η μεγαλόνησος γιορτάζει τη μεγάλη επέτειο, αφού «είναι ανασπόσπαστο μέρος του ελληνισμού», περιμένοντας πάντα τη στιγμή της δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το εθνικό θέμα.
Ο πατριαρχικός επίτροπος Καΐρου, επίσκοπος Νιτρίας, Νικόδημος, διαβίβασε τις ευχές του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, Θεόδωρου Β΄.
Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Καΐρου, Νικόλας Βαδής, που εκπροσώπησε τον πρόεδρο της ελληνικής παροικίας, Χρήστο Καβαλή, διαβίβασε τους χαιρετισμούς της Διαχειριστικής Επιτροπής Καΐρου και ευχαρίστησε θερμά τον Έλληνα Πρέσβη και τις διπλωματικές αρχές για τη βοήθεια που πρόσφεραν στην ελληνική παροικία, τις δύσκολες μέρες με τα πρόσφατα γεγονότα στην Αίγυπτο.
Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Έλληνας πρέσβης εξήρε τη στάση της καϊρινής παροικίας κατά την ίδια χρονική περίοδο, που έδειξε σθένος και δύναμη στην αντιμετώπιση των δυσκολιών, «κάνοντας περήφανο τον ελληνισμό της ομογένειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου