Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Ικανοποίηση κυβέρνησης-Απαισιοδοξία αντιπολίτευσης για τη Σύνοδο

Την ικανοποίησή του από τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής εξέφρασε ο Γιώργος Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι δικαιώνονται οι ελληνικές προσπάθειες, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και ένα χρόνο. Έντονες αντιδράσεις και απαισιοδοξία από την αντιπολίτευση.
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε αναλυτικά στις αποφάσεις που ελήφθησαν, εξηγώντας ότι επικυρώθηκαν τα όσα είχαν συμφωνηθεί στις 11 Μαρτίου.

Eπισήμανε ότι σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη θεσμοθέτηση του μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα, «ένας χρόνος πρωτόγνωρης προσπάθειας, αλλαγών στη χώρα και θυσιών του λαού».

Η αναγνώριση των προσπαθειών της χώρας επιβεβαιώνονται από τις σημερινές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισε ο πρωθυπουργός, καθώς υιοθετήθηκε η καθοριστικής σημασίας, για την Ελλάδα, απόφαση της 11ης Μαρτίου.

«Η απόφαση αυτή δίνει ώθηση στην προσπάθειά της χώρας και στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «δικαιώθηκε η στρατηγική του πρώτου γύρου» και η επίμονή της κυβέρνησης να υπάρξει απόφαση για τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος στη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Μαρτίου.

«Τίποτα δε μας χαρίστηκε, τίποτα δεν είχε προεξοφληθεί. Φτάσαμε στα σημερινά αποτελέσματα με συστηματική προσπάθεια και οικοδόμηση συμμαχιών» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ως προς την οικονομική πολιτική, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στα συμπεράσματά του το Συμβούλιο, εκτός από τις θετικές αποφάσεις της 11ης Μαρτίου, επιβεβαιώνει τη λειτουργία και τα χαρακτηριστικά του σημερινού και μελλοντικού μηχανισμού στήριξης, την ενίσχυση της χρηματοδότησής τους και καλεί τα κράτη μέλη να επισπεύσουν τις αναγκαίες εθνικές διαδικασίες, ώστε να έχουν ολοκληρωθεί πριν το τέλος Ιουνίου του 2011.

Αναφερόμενος στο «Σύμφωνο για το Ευρώ», ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι για την Ελλάδα δεν συνεπάγεται την υιοθέτηση νέων μέτρων.

«Έχουμε λάβει πολλά σημαντικά μέτρα» ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «αυτό που τώρα προέχει είναι η προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών, όπως πχ η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η οποία συνεπάγεται σημαντικό κόστος για τον Έλληνα εργαζόμενο».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης

«Οι συνηθισμένοι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης περί ελληνικών επιτυχιών και αναγνώρισης των θυσιών του ελληνικού λαού, οι θέσεις της ΝΔ για αλλαγή των όρων του μνημονίου δεν μπορούν πια να κρύψουν τον όλεθρο που φέρνει για τα λαϊκά συμφέροντα η κοινή στρατηγική τους» αναφέρει, μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου, όχι μόνο δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας, αλλά προμηνύουν ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στο επόμενο χρονικό διάστημα, ιδίως για τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

«Με μόνο μέλημα να σωθούν οι τράπεζες και με όλα τα βάρη στους εργαζόμενους, δεν υπάρχει λύση» υπογραμμίζει.

Από την πλευρά του ο ΛΑΟΣ σημειώνει ότι «μας έδωσαν κάποια ανάσα, αλλά σε πολύ αυστηρό πλαίσιο.

» Χρειάζεται μια γενναία πολιτική στην οποία όμως από ό,τι απέδειξε η χρονιά του μνημονίου που πέρασε η κυβέρνηση δεν την διαθέτει.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου