Η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας, είχε ως αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, να αυξηθεί το τελευταίο διάστημα και το φαινόμενο των αδέσποτων ζώων, με συνέπεια να είναι τριτοκοσμική η εικόνα που συναντά κανείς στους δρόμους των ελληνικών πόλεων, με δεκάδες αδέσποτα ζώα, κυρίως σκυλιά, να περιφέρονται χωρίς καμιά φροντίδα.
To φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο το τελευταίο διάστημα στη Νέα Μηχανιώνα, όπου εκτός των άλλων αδέσποτων που κυκλοφορούν εκεί, μία αγέλη σκύλων έχει "στρατοπεδεύσει" γύρω από το "Καψαλάκειο Πολιτιστικό Κέντρο", εμφανίζοντας ένα άσχημο θέαμα για τους διερχόμενους και τρομάζοντας τα πιτσιρίκια της περιοχής.
Τα ανεπαρκή προγράμματα εμβολιασμού και στείρωσης αδέσποτων ζώων, το ξεπερασμένο νομοθετικό πλαίσιο, καθώς και η γενικότερη έλλειψη ευαισθητοποίησης των πολιτών απέναντι στο ζήτημα των αδέσποτων, συντελούν στην ανακύκλωση του προβλήματος, αλλά και στη δυσφήμιση της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Τα ανεπαρκή προγράμματα εμβολιασμού και στείρωσης αδέσποτων ζώων, το ξεπερασμένο νομοθετικό πλαίσιο, καθώς και η γενικότερη έλλειψη ευαισθητοποίησης των πολιτών απέναντι στο ζήτημα των αδέσποτων, συντελούν στην ανακύκλωση του προβλήματος, αλλά και στη δυσφήμιση της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ξεπερνούν τις 80.000 με 85.000 τα εγκαταλελειμμένα αδέσποτα κάθε χρόνο στην Ελλάδα, ενώ η πρωτοβουλία κάποιων δήμων στο θέμα αυτό, μάλλον αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό.
Για παράδειγμα, από το 2003 στο δήμο Αθηναίων έχει στελεχωθεί ειδικό τμήμα που εφαρμόζει πρόγραμμα προστασίας ζώων με σκοπό την καταγραφή, τη σήμανση και την περίθαλψη - στείρωσή τους. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του δήμου μέχρι στιγμής, πάνω από 4.000 αδέσποτα ζώα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα και δέχτηκαν την απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα, ενώ περίπου 900 ζώα υιοθετήθηκαν από πολίτες.
Εκπρόσωποι Φιλοζωικών Σωματείων καταγγέλλουν ότι τόσο τα κονδύλια όσο και κάποιες παλαιότερες πρωτοβουλίες έχουν κυριολεκτικά «βαλτώσει». Χαρακτηριστικό είναι πως μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας αντίκρισαν δεκάδες σκυλιά και γάτες, ακόμα και περιστέρια, δηλητηριασμένα από φόλες να αργοπεθαίνουν στον χώρο του Ζαππείου.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προωθεί σχέδιο νόμου με το οποίο επιχειρεί να βάλει τάξη στο πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα και τέλος στην εκμετάλλευση ήμερων και άγριων για κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Η αρμόδια υφυπουργός, Μιλένα Αποστολάκη, έκρινε πως η υφιστάμενη νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα ζώα και η προστασία όλων των ζώων από την κακομεταχείριση χρειάζεται περαιτέρω συμπλήρωση.
Οργανωμένη πρωτοβουλία, σε συνεργασία Δημοτικών Αρχών και τοπικών οργανώσεων, έχει αναπτυχθεί και στην περιοχή μας, όπου λειτουργεί ο Σύνδεσμος Προστασίας και Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Ο Σύνδεσμος δημιουργήθηκε πριν από πέντε χρόνια με πρωτοβουλία των δημάρχων Ανατολικής Θεσσαλονίκης, με σκοπό την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων στην περιοχή. Στον Σύνδεσμο συμμετέχουν ήδη τα δημοτικά διαμερίσματα Βασιλικών, Επανομής, Θερμαϊκού, Θέρμης, Καλαμαριάς, Ν. Μηχανιώνας, Μίκρας, Πανοράματος, Πεύκων, Πυλαίας και Χορτιάτη.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου, Σταύρο Ζαμπέτογλου, ο συνολικός προϋπολογισμός του Συλλόγου άγγιξε τις 600.000 ευρώ για το 2010, με χρηματοδότηση από τα ταμεία της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δημοτικών αυτοδιοικήσεων.
«Ο Σύνδεσμος μας, σε συνεργασία με τους επιστημονικούς συλλόγους των κτηνιάτρων και την διεύθυνση κτηνιατρικής της Περιφέρειας (πρώην νομού Θεσσαλονίκης) εφαρμόζει προγράμματα στειρώσεων, εμβολιασμών και αποπαρασιτισμών αδέσποτων ζώων. Τα ζώα μένουν κοντά μας από μία ημέρα έως και μία εβδομάδα, ενώ μετά είτε δίνονται για υιοθεσία, είτε αφήνονται ελεύθερα. Μέσα στα 5 χρόνια της λειτουργίας μας έχουμε ήδη περιθάλψει, στειρώσει και περιποιηθεί μεταξύ έξι και εφτά χιλιάδων ζώων», εξηγεί ο κ. Ζαμπέτογλου.
Παρά τις όποιες λαμπρές εξαιρέσεις στην αλγεινή εικόνα της προστασίας των αδέσποτων, σύμπτωμα των καιρών αποτελούν δυστυχώς τα αυξημένα περιστατικά εγκατάλειψης ζώων. «Ο κόσμος τα παίρνει συνήθως για τα παιδιά του. Μετά όμως, τα εγκαταλείπουν, είτε γιατί είναι μεγάλη ευθύνη, είτε γιατί έχουν πιεστεί οικονομικά λόγω και της κρίσης», συμπληρώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων.
(με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου