Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Μείζον πολιτικό θέμα οι δηλώσεις Πάγκαλου για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Μείζον πολιτικό θέμα, δημιουργούν τα όσα συζήτησε για την ονομασία της ΠΓΔΜ πριν δύο χρόνια με τον αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, ότι δηλαδή «οι Μακεδόνες θα έπρεπε να χρησιμοποιούν όποιο όνομα θέλουν», κάτι που επανέλαβε στην πρωϊνή εκπομπή του MEGA.!!

Όπως αποκαλύπτεται από τα έγγραφα του Wikileaks, που δημοσίευσε η εφημερίδα «Καθημερινή», στις 15 Φεβρουαρίου 2008 ο Θεόδωρος Πάγκαλος συναντά τον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα. Ο σημερινός Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιλά «αιχμηρά» και ανοιχτά στον πρέσβη Σπέκχαρντ για το θέμα των Σκοπίων λέγοντας ότι “οι Μακεδόνες θα έπρεπε να χρησιμοποιούν όποιο όνομα θέλουν” και ότι “το θέμα της ονομασίας είναι γελοίο και καταστροφή από την αρχή”.
Ο κ. Πάγκαλος – για τον οποίο ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ λέει ότι είναι γνωστός για τον αιχμηρό του λόγο και τις μη διπλωματικές προσεγγίσεις – σημειώνει ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να θεωρεί τιμή το ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν το όνομα Μακεδονία.
Λέει ακόμα ότι «είναι γελοίος ο ελληνικός φόβος του αλυτρωτισμού που βγαίνει από τις φοβίες των δεξιών, οι οποίες προέρχονται από τον εμφύλιο και από το φόβο μήπως έρθουν στην Ελλάδα κομμουνιστές από σλαβικές χώρες.
Ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σύμφωνα με το αμερικανικό έγγραφο, δηλώνει ότι οι ΗΠΑ δεν θα έπρεπε να ανησυχούν μήπως η Ελλάδα θα τις κατηγορήσει ότι δεν έλυσαν το πρόβλημα της ονομασίας, χαρακτηρίζει λογική την προσέγγιση Νίμιτς και λέει ότι είχε πει στην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ότι το ΠΑΣΟΚ δε θα επιχειρούσε να εκμεταλλευτεί το ζήτημα, αν και θα ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της.!


Παραίτηση Πάγκαλου ζητά η Ν.Δ.
Την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσαν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης σε πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού Mega, σύμφωνα με τις οποίες, αναφερόμενος στην ονομασία των Σκοπίων, ο κ. Πάγκαλος είχε πει στον πρόεδρο της ΝΔ «άσ'τους να λέγονται όπως θέλουν».
«Του είπα να τους βάλει να έχουν ένα προσδιορισμό, να λέγονται Μακεδονία των Σκοπίων ή Βόρεια Μακεδονία. Αυτό δεν συζητάμε τώρα μετά από 20 χρόνια ταραχή; Αυτό είχα προτείνει», σημείωσε ο κ. Πάγκαλος, παραπέμποντας σε συζήτηση που είχε με τον κ. Σαμαρά την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών.
Υποστήριξε ακόμη ότι η θέση που υιοθέτησε τότε ο κ. Σαμαράς να μην έχει η ονομασία των Σκοπίων τη λέξη «Μακεδονία» ή καμία αναφορά στη «Μακεδονία», ήταν μια θέση που, όπως είπε, δεν πέρασε στην διεθνή κοινότητα. «Δεν είναι κάτι που με τιμά, αλλά δυο άνθρωποι μίλησαν ανοιχτά πάνω στο Σκοπιανό, ο Μητσοτάκης και εγώ», πρόσθεσε.
Να πάρει άμεσα θέση σχετικά με τις επίμαχες δηλώσεις του κ. Πάγκαλου, κάλεσε τον Πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης.
«Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος, με σημερινές δηλώσεις του, περηφανεύεται ότι ήταν από τους πρώτους που συνιστούσαν να αφήσουμε τους Σκοπιανούς «να λέγονται όπως θέλουν», δηλαδή «Μακεδόνες»», σχολίασε, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς του αντιπροέδρου της κυβέρνησης «όπλο στην προπαγάνδα των Σκοπίων».
«Μετά από αυτό και ιδίως στην κρίσιμη αυτή στιγμή, μπορεί ο κ. Πάγκαλος να παραμένει ακόμη στη θέση του αντιπροέδρου;», διερωτάται ο κ. Μιχελάκης.
Απάντηση Γ. Πεταλωτή
«Είμαστε συνηθισμένοι ο κ. Μιχελάκης κάθε εβδομάδα να εγκαλεί κάποιον υπουργό της κυβέρνησης, να στοχοποιεί η ΝΔ κάποιον υπουργό και να ζητά την παραίτηση κάποιου υπουργού», σχολίασε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Χαρακτήρισε επίσης την εν λόγω τακτική της ΝΔ ως μία μέθοδο αποποίησης, όπως είπε, των δικών της καταστροφικών για τη χώρα πολιτικών, που «στερείται της δέουσας σοβαρότητας».
Δήλωση Ψωμιάδη
 «Η κυνική ομολογία του κ. Πάγκαλου επιβεβαιώνει απλά όλους εμάς που εδώ και χρόνια βλέπουμε τους Εφιάλτες να κυκλοφορούν ανάμεσά μας και να ταυτίζουν τον πατριωτισμό με τον εθνικισμό, μασκαρεμένοι σε ‘προοδευτικούς’», ανέφερε ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, Παν. Ψωμιάδης, ο οποίος ζήτησε την παραίτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, για τις δηλώσεις του περί τα Σκόπια. Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, «εμείς οι Μακεδόνες δεν πουλάμε την εθνική μας αξιοπρέπεια, δεν χαρίζουμε το όνομά μας στους παραχαράκτες την ιστορίας» και κάλεσε τον κ. Πάγκαλο, «στη μία, μοναδική και ελληνική Μακεδονία, να ανηφορίσετε μέχρι τη Βεργίνα, την πρωτεύουσα των Μακεδόνων, για να δείτε με τα μάτια σας πώς τεκμηριώνεται η ελληνικότητα της Μακεδονικής γης».

Και δήλωση Γκιουλέκα
“Με τις σημερινές του δηλώσεις ο Θ. Πάγκαλος, με τις οποίες παραδέχεται ότι ήταν από εκείνους που υποστήριζαν ότι θα έπρεπε να επιτρέψουμε στους Σκοπιανούς «να λέγονται όπως θέλουν», τινάζει στον αέρα την ελληνική προσπάθεια και προσφέρει ένα αναπάντεχο «δώρο» στην κυβέρνηση των Σκοπίων”, υποστηρίζει ο βουλευτής Θεσσαλονίκης, αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ και επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας, αναφερόμενος στις δηλώσεις Πάγκαλου για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.
Για τον κ. Γκιουλέκα «είναι τελείως απαράδεκτο ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής Κυβέρνησης να ακυρώνει με δηλώσεις του την εξωτερική πολιτική της χώρας μας στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. 
Ο βουλευτής και δημοτικός σύμβουλος τονίζει ότι «η Κυβέρνηση είναι απολύτως έκθετη στον ελληνικό λαό μετά από αυτές τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της. Ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να επιλέξει εάν θα αποδεχθεί τη “γραμμή Πάγκαλου” στο Σκοπιανό ή αν θα αποπέμψει τον Αντιπρόεδρό του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου