Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Χρειάζεται εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για την καθαριότητα


Είναι θέμα αγωγής, κουλτούρας και Παιδείας η καθαριότητα, όμως απουσιάζουν και οι επικοινωνιακές στρατηγικές ευαισθητοποίησης από τους ΟΤΑ

Πόσο συχνά οργανώνουν οι Δήμοι εκστρατείες εθελοντικού
καθαρισμού των ακτών και των άλλων χώρων; Σπάνια
Η Αντιδημαρχία Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος και Πρασίνου του δήμου Θερμαϊκού, αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση, για να πει στους συμπολίτες μας τα αυτονόητα: Ότι δηλαδή πρέπει να φροντίζουμε "ως κόρη οφθαλμού" την καθαριότητα στην πόλη μας.

Παραλία Περαίας πριν λίγες μέρες. Αυτό το
θέαμα του σκουπιδότοπου θα δείξουμε;
Όταν έχουμε να πετάξουμε σκουπίδια από το σπίτι ή το μαγαζί μας, τα βάζουμε σε σακούλες που είναι δεμένες καλά και στη συνέχεια τις τοποθετούμε μέσα στους κάδους, χωρίς να παραλείπουμε να κλείνουν τα καπάκια των κάδων. Κι ακόμη, ότι τα ογκώδη ή τα κηπευτικά απορρίμματα, δεν τα πετάμε όπου βρούμε, αλλά συνεννοούμαστε πρώτα με την Αντιδημαρχία καθαριότητας πριν κατεβάσουμε αυτά τα αντικείμενα στο δρόμο.
Επίσης, οι κάδοι σε καμία περίπτωση δεν μετακινούνται από τη θέση τους, παρά μόνο από προσωπικό του δήμου, όταν κρίνεται απαραίτητο, ενώ τα κοινά σκουπίδια δεν τα πετάμε ποτέ στους κάδους ανακύκλωσης.
Υπάρχουν και κάποια άλλα σημεία στην ανακοίνωση της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας του δήμου Θερμαϊκού, που είναι θέμα αγωγής του καθενός και Παιδείας αλλά και καλής επικοινωνιακής πολιτικής του δήμου μας. Ότι δηλαδή, τις γόπες από τα τσιγάρα μας ή τα κάθε είδους χαρτάκια από τις καραμέλες, τις σοκολάτες, τα σάντουϊτς και τα άλλα μικροαντικείμενα, δεν τα πετάμε στο δρόμο, αλλά στα ειδικά καλάθια του Δήμου.
Και τέλος, κάτι εξίσου σημαντικό, ίσως σημαντικότερο από τα προηγούμενα, όταν έχουμε κατοικίδια ζώα και τα βγάλουμε βόλτα στα πάρκα, τις πλατείες και τους δρόμους της πόλης μας, δεν εγκαταλείπουμε όπου νάναι τις ακαθαρσίες των ζώων μας, άλλα έχουμε μαζί μας ένα σακουλάκι και τα μαζεύουμε εκεί για να τα πετάξουμε στη συνέχεια σε κάποιο κάδο απορριμμάτων. Και μην ξεχνάμε ότι από το ίδιο σημείο με τις ακαθαρσίες, μπορεί να περάσει αργότερα ένα παιδάκι ή μία γιαγιά και καθώς δεν θα βλέπει καλά, να κωλύσει στα κόπρανα του σκύλου μας.
Αγία Τριάδα. Καλυμμένη από φύκια η ακτή. Όταν δουν αυτό
το θέαμα οι τουρίστες, θα φύγουν... τρέχοντας !
Είπαμε ότι όλα αυτά είναι θέμα αγωγής και διαπαιδαγώγησης. Είναι όμως και φροντίδα του δήμου να οργανώσει μια επικοινωνιακή εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για το ζήτημα της καθαριότητας. Που είναι πέρα  απ΄όλα και πάνω απ΄ όλα θέμα Πολιτισμού.
Ποια δημοτική αρχή σκέφτηκε μέχρι τώρα να οργανώσει διαλέξεις στα σχολεία, στα ΚΑΠΗ, στους αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, στις επαγγελματικές οργανώσεις για να εμφυσήσει στους κατοίκους το πνεύμα της καθαριότητας; Όταν προ καιρού είχαμε κάνει νύξη σε κάποιον δήμαρχο της δυτικής Θεσσαλονίκης, εισπράξαμε τη νωχελική του απάντηση:
-«Ουφ βρε αδελφέ. Βρήκες θέμα να ασχοληθείς. Με τέτοιες μικρολεπτομέρειες θα ασχολούμαστε τώρα;»
Κι όμως, δεν είναι καθόλου μικρολεπτομέρειες. Καθώς από την καθαριότητα μιας πόλης, αποκτά κανείς την πρώτη εντύπωση και βγάζει τα συμπεράσματά του σχετικά με το επίπεδο της δημοτικής αρχής και την ποιότητα των κατοίκων της.
Σκουπίδια απέναντι από το Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας
Αλήθεια, ποια εντύπωση θα σχηματίσει ο επισκέπτης της Θεσσαλονίκης, όταν δει στους δρόμους αυτά τα «βουνά» των σκουπιδιών; Και πώς να ξανάρθει; Όποια τουριστικά προγράμματα κι αν εκπονήσουμε, όποιες διαφημιστικές καμπάνιες κι αν χρηματοδοτήσουμε, πάνε στο βρόντο, εάν προηγουμένως δεν έχουμε φροντίσει για το στοιχειώδες, την καθαριότητα.
Σε λίγο, μέσα στον Απρίλιο, θα αρχίσουν να καταφθάνουν στις ακτές του Θερμαϊκού, κυρίως στις παραλίες της Περαίας, των Νέων Επιβατών, της Αγίας Τριάδας, του Ποταμού Επανομής αλλά και της Πιερίας, οι βαλκάνιοι γείτονές μας για να κάνουν κρατήσεις σπιτιών, δωματίων και ξενοδοχείων για το καλοκαίρι. Όταν δουν όμως το σκουπιδαριό που υπάρχει σήμερα στις ακτές μας, θα φύγουν τρέχοντας και δεν θα ξαναγυρίσουν. Όμως, το τουριστικό τους συνάλλαγμα, το έχουν φέτος περισσότερο από κάθε φορά ανάγκη οι επαγγελματίες μας, οι δήμοι μας, η εθνική μας οικονομία.
Γιαυτό και θα πρέπει να συμμετάσχουμε όλοι σε μία εκστρατεία για καθαρότερες ακτές, για καθαρότερες και πιο νοικοκυρεμένες πόλεις.  
Αλλά για να το ενστερνιστούν αυτό οι συμπολίτες μας, δεν φτάνουν όπως είπαμε οι ξερές ανακοινώσεις για τα αυτονόητα. Απαιτείται να αναληφθεί μία αληθινή εκστρατεία ενημέρωσης. Χρειάζεται μία σωστή επικοινωνιακή πολιτική. Το ζητούμενο είναι τα εργαλεία και οι άνθρωποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου