Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Λιβύη: Μία εβδομάδα βομβαρδισμών


Μία εβδομάδα, συμπλήρωσαν οι ανελέητοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί κατά στρατιωτικών και άλλων στόχων στη Λιβύη από τις συμμαχικές δυνάμεις, κι ενώ όλη τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο ακούγονταν σειρά εκρήξεων στην πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη.
Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τη νύχτα στην ανατολική συνοικία Ταζούρα της Τρίπολης, όπου ένα κτήριο του στρατού έπιασε φωτιά, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κάτοικος της περιοχής.
Την Παρασκευή, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τουλάχιστον 150 επιδρομές τις τελευταίες 24 ώρες στη Λιβύη για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων βάσει της σχετικής απόφασης του ΟΗΕ.
Περίπου τα δύο τρίτα των αποστολών συμπεριέλαβαν επιθέσεις εναντίον στόχων των δυνάμεων του Καντάφι στο έδαφος, με τη χρήση και 16 πυραύλων τύπου Τόμαχοκ, δήλωσε ο αντιναύαρχος Ουίλιαμ Γκόρτνεϊ στους δημοσιογράφους.
Ο Γκόρτνεϊ επισήμανε ότι περίπου το 50% των επιχειρήσεων έγιναν από αμερικάνικα μαχητικά και επανέλαβε οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να μειώσουν περαιτέρω το ρόλο τους στις επιχειρήσεις τις επόμενες ημέρες.
Στο μεταξύ η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε ότι η διεθνής συμμαχία πραγματοποίησε επιδρομές στην πόλη Ζλίτεν, 160 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης. Εκεί «πολιτικές και στρατιωτικές τοποθεσίες έγιναν στόχοι βομβαρδισμών από τους αποικιοκράτες σταυροφόρους επιτιθέμενους», ανέφερε, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι ακριβώς ήταν οι στόχοι. Η παραθαλάσσια πόλη Ζλίτεν βρίσκεται περίπου 50 χλμ. δυτικά της πόλης Μιζουράτα.
Τα δυτικά αεροσκάφη έπληξαν άρματα μάχης και στοιχεία πυροβολικού των δυνάμεων του Καντάφι την Παρασκευή για να βοηθήσουν τους εξεγερμένους να ανακτήσουν το πλεονέκτημα στις μάχες για την στρατηγικής σημασίας πόλη Ατζνταμπίγια.
Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι εξεγερμένοι μπήκαν στην πόλη από την ανατολική της πλευρά ενώ οι δυνάμεις του Καντάφι συνέχιζαν να διατηρούν τον έλεγχο του δυτικού τμήματος της πόλης.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Ζαν Πινγκ ανακοίνωσε στην Αντίς Αμπέμπα ότι η ΑΕ σχεδιάζει να διοργανώσει συνομιλίες ώστε να συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου διαμέσου μιας ειρηνευτικής διαδικασίας που θα καταλήξει σε εκλογές-αλλά το NATO ανέφερε ότι υπολογίζει πως η αποστολή του θα διαρκέσει τρεις μήνες, ενώ η κυβέρνηση της Γαλλίας εκτίμησε ότι η σύγκρουση δε θα τερματιστεί σύντομα.
Στη Βεγγάζη, ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων Μουστάφα Γεριάνι δήλωσε πως αναμένει η Ατζνταμπίγια να πέσει σύντομα μετά τις συμμαχικές αεροπορικές επιδρομές, που «θα εξασθενίσουν τις δυνάμεις τους και, το σημαντικότερο, το ηθικό τους».
Εν τω μεταξύ, ο Σάιμον Μπρουκς, επικεφαλής των επιχειρήσεων της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στη Λιβύη, ανέφερε μεγάλες μετακινήσεις του πληθυσμού στην περιοχή της Ατζνταμπίγια εξ αιτίας των συγκρούσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου