Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Καταγγελία για "κλίκα" υπαλλήλων που πολεμά τη διοίκηση Μπουτάρη


To τεράστιο πρόβλημα με τα σκουπίδια που σχηματίζουν «βουνά» στους δρόμους της Θεσσαλονίκης βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, το απόγευμα της Τετάρτης, παρότι μοναδικό θέμα της συνεδρίασης ήταν η συζήτηση για το ετήσιο τεχνικό πρόγραμμα του  2011.

Λίγο πριν το τέλος της συζήτησης για τα σκουπίδια, που διεξήχθη σε ηλεκτρισμένο κλίμα, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Αβραμίδης κατήγγειλε ότι «μία κλίμα», όπως είπε 2-3 υπηρεσιακών στελεχών δημιουργούν συνεχώς προβλήματα στην ομαλή διαχείριση της αποκομιδής των απορριμμάτων. «Υπονομεύουν ανοιχτά τη διοίκηση Μπουτάρη», είπε ο κ. Αβραμίδης για να προσθέσει: «Αφού θέλουν πόλεμο, θα τον έχουν».
Λίγο νωρίτερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης είχε ανακοινώσει  ότι έλαβε ανακοίνωση από εργαζόμενους στην καθαριότητα, σύμφωνα με την οποία δε θα κινηθούν απορριμματοφόρα στο τριήμερο της 25ης Μαρτίου “επειδή κουράστηκαν”, όπως σχολίασε.
Στην αρχή της συνεδρίασης, προκλήθηκε ένταση όταν ο επικεφαλής της παράταξης “Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη”, Κ. Γκιουλέκας, ζήτησε να παρίσταται ο δήμαρχος “για να απολογηθεί” για το θέμα των σκουπιδιών. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Π. Αβραμόπουλος, εξανέστη και απάντησε πως “δεν είναι δυνατό να απολογείται ο δήμαρχος”! Μάλιστα, κατηγόρησε τον κ. Γκιουλέκα ότι έκανε “μικρό τρικάκι. Σε μένα δε θα τα κάνετε αυτά”, του είπε.
Ο Κ. Γκιουλέκας, με έντονο ύφος, όπως κι ο κ. Αβραμόπουλος, κάλεσε τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου “να διαβάσει τον κανονισμό” και πρόσθεσε πως “ούτε τρικάκια εφαρμόζουμε, ούτε ό,τι εφευρίσκετε εσείς με την φαντασία σας”.
Απαντώντας ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, έριξε τους τόνους, λέγοντας πως βρέθηκε, για λίγο, εκτός αιθούσης, για να παραλάβει κάποια έγγραφα για την επίσκεψη της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στη Θεσσαλονίκη.
Τα πνεύματα οξύνθηκαν, όμως, και πάλι, όταν πήρε το λόγο ο επικεφαλής της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση” κ. Ζαριανόπουλος, ο οποίος υπενθύμισε στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ότι και ο δήμαρχος και οι υπουργοί λογοδοτούν και απολογούνται για τις πράξεις τους στα αρμόδια σώματα που είναι το δημοτικό συμβούλιο για τους μεν και η Βουλή για τους δε. “Δε θα απολογηθεί για αυτά που λέει, ότι από τους 4.500 υπαλλήλους του δήμου οι 2.500 είναι άχρηστοι;”, αναρωτήθηκε. Όσο για το τεχνικό πρόγραμμα, κατήγγειλε ότι το βρήκε στο… πάτωμα των γραφείων της παράταξης στο δημαρχείο.
“Πρόχειρο” χαρακτήρισε το τεχνικό πρόγραμμα ο επικεφαλής της παράταξης “Υπερκοομματικό Δημοτικό Κίνημα Θεσσαλονικέων”, Στ. Παπαθεμελής. Όσο για τα σκουπίδια είπε πως “είχαμε την εντύπωση ότι, τουλάχιστον για το κέντρο, είχαμε μπει σε μια σειρά”.
“Η πόλη εμφανίζει μια εικόνα παρακμής, σε όλα τα επίπεδα, με ευθύνη όχι μόνον της σημερινής διοίκησης”, τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλονίκη Ανοικτή Πόλη”, Τρ. Μηταφίδης. Και πρόσθεσε: “Δε γίνεται να αλλάξετε τη μορφή της πόλης αν δε συγκρουστείτε μ’ αυτούς που διοικούν”.
Στην τοποθέτησή του, ο Αρμ. Στεργίου, επικεφαλής της παράταξης “Εξουσία των Πολιτών”, κάλεσε “σε κοινή δράση” επικεφαλής παρατάξεων και δήμαρχο και ζήτησε: “Να σταματήσουν όλοι να εκφωνούν ρητορικούς λόγους, μόνον και μόνον για να φαίνονται στην τηλεόραση”.
Να βγουν έξω οι δημοτικοί σύμβουλοι και να περπατήσουν εκεί που υπάρχουν τα σκουπίδια, πρότεινε ο Χρ. Μάτης, επικεφαλής της παράταξης “Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην Πράξη”. Επικαλούμενος, τέλος, έγγραφο του φιλοζωικού σωματείου “Άργος”, κατήγγειλε πως έχει σταματήσει το πρόγραμμα στείρωσης αδέσποτων, με αποτέλεσμα να σημειώνονται επιθέσεις αδέσποτων ζώων σε πολίτες, στη Γ΄ Δημοτική Κοινότητα.
Στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ανέλυσε το πρόβλημα με την συσσώρευση των σκουπιδιών και, ειδικά, με το λάθος της προμηθεύτριας εταιρίας, που δίνει καύσιμα για τα απορρίμματα. Συνδύασε το πρόβλημα αυτό με την αποχώρηση συμβασιούχων από τον τομέα της καθαριότητας λόγω λήξης των συμβάσεών τους και με τα γνωστά προβλήματα αντικατάστασης των απορριμματοφόρων με τα οχήματα που θα χρησιμοποιηθούν στην ανακύκλωση.
Ο κ. Μπουτάρης υποσχέθηκε ότι ο δήμος θα γίνει πολύ πιο αποδοτικός και ανακοίνωσε πως οι συμβασιούχοι πήραν παράταση εργασίας ως τέλος Απριλίου. Έτσι, όπως είπε, μπλοκαρίστηκε ο διαγωνισμός νέων συμβασιούχων και επανέλαβε τη θέση του ότι “στην καθαριότητα οι θέσεις είναι πάγιες. Δεν μπορούμε να παίζουμε με την καθαριότητα”, είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου