Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Με σφοδρότητα η "Αυγή της Οδύσσειας"


H «Αυγή της Οδύσσειας», όπως ονομάστηκε η από αέρος και θαλάσσης στρατιωτική επιχείρηση κατά της Λιβύης, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την αυγή, με τις δυτικές δυνάμεις να βομβαρδίζουν ανελέητα τα συστήματα αεράμυνας του καθεστώτος Καντάφι.
Αμερικανικές, γαλλικές και βρετανικές δυνάμεις συνεχίζουν να σφυροκοπούν τη Λιβύη, επιβάλλοντας τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ΗΠΑ και Βρετανία έχουν εκτοξεύσει περισσότερους από 110 πυραύλους κατά λιβυκών στόχων, ενώ οι γαλλικές αεροπορικές δυνάμεις επιτίθενται κατά των δυνάμεων του Καντάφι στη Βεγγάζη.
Κυβερνητική πηγή των ΗΠΑ ανέφερε επίσης ότι τα συστήματα αεράμυνας των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι έχουν χτυπηθεί σφοδρά από το μπαράζ των πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσαν πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών καθώς και αεροσκάφη.
Ο συνταγματάρχης Καντάφι απείλησε με αντίποινα, ανακοίνωσε πως θα ανοίξει στους πολίτες τις αποθήκες όπλων, για να υπερασπιστούν τη χώρα και χαρακτήρισε την επίθεση των δυτικών δυνάμεων αποικιοκρατική και σταυροφορική.
Χαρακτήρισε ακόμη τη Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική «πεδίο μάχης» και προειδοποίησε ότι τα συμφέροντα των χωρών της περιφέρειας βρίσκονται σε κίνδυνο στο εξής, απειλώντας να επιτεθεί σε στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους στις χώρες αυτές.
Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση της Λιβύης απαίτησε επείγουσα σύγκλιση του ΣΑ του ΟΗΕ, τη στιγμή που σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση από χθες Σάββατο έχουν σκοτωθεί 48 άνθρωποι και ακόμη 150 έχουν τραυματιστεί.
Τα ξημερώματα ακούστηκαν ριπές αντιαεροπορικών όπλων και στην Τρίπολη, ακολουθούμενες από εκρήξεις και πυρά πολυβόλων. «Πεδίο μάχης» χαρακτηρίζει τη Μεσόγειο και τη Β.Αφρική ο Λίβυος ηγέτης, απειλώντας με επιθέσεις σε στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους στην περιοχή.

Σύγκληση του ΣΑ ζητά ο Καντάφι
Μετά την έναρξη των επιχειρήσεων η Λιβύη απαίτησε κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ακόμα, η λιβυκή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να θεωρήσει άκυρη την απόφαση 1973 του ΣΑ που επιβάλλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, υπογραμμίζοντας το «δικαίωμά» της να χρησιμοποιήσει εκ νέου την αεροπορία της. 
Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, η κυβέρνηση αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία με την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις
Μαχητικά αεροσκάφη, υποβρύχια και πολεμικά σκάφη δυτικών κρατών, με την υποστήριξη αραβικών κρατών, λαμβάνουν μέρος στις επιχειρήσεις που άρχισαν το Σάββατο για να επιβληθεί η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και να εμποδιστούν οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι να επιτεθούν σε άμαχους και να καταλάβουν τη Βεγγάζη, που ελέγχεται από τους εξεγερμένους.
Η Βρετανία επιβεβαίωσε ότι εκτοξεύτηκαν πύραυλοι κρουζ τύπου Stormshadow από αεροσκάφη Tornado. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η RAF (Βασιλική Πολεμική Αεροπορία) άνοιξε επίσης πυρ με πυραύλους Stormshadow από έναν αριθμό Tornado GR4» δήλωσε ο στρατηγός Τζον Λόριμερ, εκπρόσωπος των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων. 
Η Βρετανία έχει αναπτύξει, επίσης, υποβρύχια κλάσης Trafalgar (τα οποία εκτόξευσαν πυραύλους Τόμαχοκ το Σάββατο), αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού VC10 και Tristar καθώς και κατασκοπευτικά αεροσκάφη E3D Sentry και Sentinel. Σε ετοιμότητα βρίσκονται μαχητικά Typhoon, ενώ στις ακτές της Λιβύης πλέουν και δύο φρεγάτες, οι HMS Cumberland και HMS Westminster, που μπορούν να λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις. Ενδέχεται να σταλούν στην περιοχή και καταδρομικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου