Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Ανελέητοι οι βομβαρδισμοί στη Λιβύη

"Μάχες" και στην ελληνική Βουλή για την συμμαχική επιδρομή
Όταν ισοπεδώνονται κτίρια, δεν θα υπάρχουν άραγε θύματα;
Ανελέητοι, συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί των αεροσκαφών της διεθνούς συμμαχίας κατά της Λιβύης, ενώ αυξάνονται και οι μάχες μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι και των αντικαθεστωτικών. Οι απόψεις διχάζονται όσον αφορά στους στόχους των αεροπορικών επιδρομών της άτυπης διεθνούς συμμαχίας, αλλά και στο τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης, η οποία γίνεται με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Τρίπολη ακούγονταν εκρήξεις από τις αεροπορικές επιδρομές και τα αντιαεροπορικά βλήματα. Οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων του Καντάφι και των ανταρτών συνεχίζονται, παρά την κατάπαυση του πυρός που για δεύτερη φορά ανακοίνωσε ο Καντάφι το βράδυ της Κυριακής.
Παράλληλα, διχογνωμίες εξακολουθούν να προβληματίζουν την άτυπη συμμαχία που δρα στη Λιβύη.
H Νορβηγία ήδη ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στη στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη έως ότου αποσαφηνιστεί το θέμα της διοίκησής της, ενώ τα έξι F-16 του Όσλο που έφτασαν σήμερα στη Μεσόγειο για να μετάσχουν στις επιχειρήσεις δεν θα αρχίσουν την αποστολή τους έως ότου διευκρινιστεί το θέμα της διοίκησης, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Άμυνας της Νορβηγίας Κρετ Φαρέμο.
Αντιδράσεις εκφράζονται και από τη Ρωσία, με τον πρωθυπουργό Πούτιν να χαρακτηρίζει την στρατιωτική επιχείρηση ως "προβληματική".
«Μάχη» στη Βουλή για Λιβύη
Tις επιλογές της διεθνούς κοινότητας δικαιολόγησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής, στην διάρκεια της ενημέρωσης για τα γεγονότα της Λιβύης. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Νέα Δημοκρατία που συμφώνησε με την στάση που κρατάει η Ελλάδα ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό για τη σχέση του με τον Μουαμάρ Καντάφι.
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει ο επιτήδειος ουδέτερος στις εξελίξεις. Η απουσία της Ελλάδας δεν θα βοηθούσε τα εθνικά μας συμφέροντα. Θα είμαστε παρόντες με την δύναμη αρχών, με σεβασμό στις υποχρεώσεις μας και στην ανάγκη για δημοκρατική αναγέννηση της περιοχής» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Από τη μεριά της Ν.Δ., ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε, σε συναινετικό με το ΠΑΣΟΚ κλίμα, πως η Ελλάδα πρέπει να δηλώνει παρούσα στις εξελίξεις και «να αξιοποιεί τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα».
Η Αλέκα Παπαρήγα, εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ για την επέμβαση στη Λιβύη ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ήταν φίλος του Καντάφι και πως η κυβέρνηση αποφάσισε να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις για να πάρει μέρος της πίτας. Αναρωτήθηκε εάν τώρα ανακάλυψαν το ποιόν του Καντάφι.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, υποστήριξε ότι πολλοί ηγέτες της Ευρώπης είχαν στενές σχέσεις με το καθεστώς Καντάφι, φέρνοντας και σχετικές φωτογραφίες. Κατηγόρησε ακόμη τον πρωθυπουργό πως ήταν μέλος στο ίδρυμα Καντάφι και παραιτήθηκε μόλις πρόσφατα.
Από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αντίθεση του στην επέμβαση των διεθνών δυνάμεων και την εμπλοκή της Ελλάδας και πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός «άργησε να ανακαλύψει πόσο δικτάτορας ήταν» ο Καντάφι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου