Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Φουκουσίμα: Σε νέα κατάσταση επιφυλακής για έκρηξη


Aπομακρύνθηκαν οι υπάλληλοι του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, το πρωί της Δευτέρας, όταν άρχισε να βγαίνει καπνός από τον αντιδραστήρα 3, ενώ διαπιστώθηκε και αύξηση στην πίεση του αντιδραστήρα που λειτουργεί με πλουτώνιο. Λίγο νωρίτερα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν είχε δηλώσει ότι η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο βελτιώνεται σιγά-σιγά.
Η εταιρία TEPCO, που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο, είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι οι γραμμές ηλεκτροδότησης συνδέθηκαν και στους έξι αντιδραστήρες και ότι βρίσκεται στο στάδιο ελέγχων στα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων, πριν αρχίσει την τροφοδοσία του σταθμού με ηλεκτρικό ρεύμα. Οι τελευταίοι αντιδραστήρες που συνδέθηκαν ήταν οι 3 και 4 που έχουν υποστεί και τις μεγαλύτερες ζημιές μετά τον καταστροφικό σεισμό.
Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι η TEPCO ενημέρωσε, δύο εβδομάδες πριν από τον σεισμό, την ιαπωνική αρχή ασφαλείας για τα πυρηνικά ότι δεν πραγματοποίησε ορισμένες από τις προγραμματισμένες επιθεωρήσεις στις εγκαταστάσεις.
Σε έκθεση που απέστειλε στις 28 Φεβρουαρίου στην υπηρεσία, η TEPCO αναφέρει πως δεν έλεγξε 33 κομμάτια του εξοπλισμού στους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου Φουκουσίμα Νταΐτσι.
Ανάμεσα στα κομμάτια που δεν ελέγχθηκαν ήταν ένας ηλεκτροκινητήρας και μια βοηθητική γεννήτρια, διευκρίνισε η εταιρία.
Η μη πραγματοποίηση των συγκεκριμένων επιθεωρήσεων πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω της συγκυρίας, αλλά και της σημασίας των συστημάτων που δεν ελέγχθηκαν.
Η μη λειτουργία των βοηθητικών συστημάτων είναι βασικό στοιχείο στην κρίση που ξέσπασε αμέσως μετά τον σεισμό στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα.
Η ιαπωνική Υπηρεσία για την Πυρηνική και Βιομηχανική Ασφάλεια απαντώντας στην ενημερωτική επιστολή της TEPCO, της έδωσε διορία ως της 2 Ιουνίου για να καταρτίσει ένα διορθωτικό σχέδιο ελέγχου για το συγκεκριμένο εργοστάσιο, το οποίο είναι το παλαιότερο του συγκροτήματος (δεκαετία του '70).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου