«Πρωταθλήτρια» αναδείχτηκε η Ελλάδα στην περιστολή του κόστους εργασίας και πρώτη στην Ευρώπη στη μείωση των δαπανών που αφορούν τις αποδοχές των εργαζομένων σε δημόσιο αλλά και ιδιωτικό τομέα, αναφέρει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου σε ανακοίνωσή της, επικαλούμενη στοιχεία της Eurostat.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, για το τέταρτο τρίμηνο του 2010 οι ειδικοί ευρωδείκτες δείχνουν ότι η μονάδα υπολογισμού του κόστους ανά ώρα εργασίας στην Ελλάδα υποχώρησε κατά -6,5% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1,6% και στο σύνολο της ΕΕ των 27 κατά 2%.
Η επίδοση της χώρας μας είναι η πιο ανταγωνιστική, με την Ουγγαρία και την Ιρλανδία να ακολουθούν με μειώσεις 2,3% και 1,2% αντίστοιχα. Όλες οι άλλες χώρες μέλη της ΕΕ το ίδιο διάστημα είδαν το κόστος εργασίας τους να αυξάνεται.
Το κόστος που αφορά τις αποδοχές των εργαζομένων μειώθηκε στη χώρα μας κατά 5,5%, έναντι αύξησης 1,4% στην Ευρωζώνη και 2,1% στην ΕΕ των 27. Και πάλι, μόνο η Ουγγαρία και η Ιρλανδία μάς ακολούθησαν, με μικρότερες, όμως, μειώσεις.
Η μεγάλη βελτίωση σημειώθηκε στα μη μισθολογικά κόστη, όπου το τέταρτο τρίμηνο πέρυσι, επιτεύχθηκε μείωση κατά 10,2%, όταν σε Ευρωζώνη και ΕΕ των 27 σημειώθηκαν αυξήσεις 1,5% και 1,9%.
Σε αυτήν την περίπτωση, ωστόσο, πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Πολωνία, που περιέκοψε τα μη μισθολογικά κόστη κατά 11%, την ώρα που αύξησε τις αποδοχές κατά 4%.
Σε αυτήν την περίπτωση, ωστόσο, πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Πολωνία, που περιέκοψε τα μη μισθολογικά κόστη κατά 11%, την ώρα που αύξησε τις αποδοχές κατά 4%.
Αντίστοιχα, η Δανία πέτυχε μειώσεις στο 8,2% με αυξήσεις αποδοχών 5,4%, σε μία βελτίωση του ανταγωνισμού πιο «φιλική» προς τον εργαζόμενο και τις καταναλωτικές δαπάνες που αυτός στηρίζει.
Σε επίπεδο κλάδων η Ελλάδα παρουσιάζει μειώσεις αποδοχών 5% στη βιομηχανία, 9,4% στις κατασκευές και 5,1% στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, ενώ η μείωση του μη μισθολογικού κόστους είναι αντίστοιχα 8,9%, 13,6% και 10%. Ενδεικτικά, επισημαίνεται ότι η μηνιαία δαπάνη μισθοδοσίας των 15 μεγάλων ΔΕΚΟ μειώθηκε κατά 31%.
Από την πλευρά της η ΕΣΕΕ, δηλώνει στην ανακοίνωση της ότι, θα επιθυμούσε η χώρα μας να είχε ακολουθήσει τη συνταγή της Δανίας και το ελληνικό εμπόριο να μην αντιμετώπιζε τόσο μεγάλες μειώσεις στην κατανάλωση, οι οποίες είναι πολλαπλάσιες των περικοπών των αποδοχών των Ελλήνων εργαζομένων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου