Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Ο αγώνας της γυναίκας άλλοτε και τώρα


Το Φωνητικό Σύνολο Γυναικών Θερμαϊκού και δεξιά η
πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών κ. Νόνικα Ρουσάκη
Μία πολύ όμορφη βραδιά, απόλαυσαν όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Κυριακής στο θέατρο του γυμνασίου της Νέας Μηχανιώνας, στην πολύ φροντισμένη εκδήλωση, αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που διοργάνωσε, έστω ετεροχρονισμένα αλλά όμως με επιτυχία, ο Σύλλογος Γυναικών δήμου Θερμαϊκού.

Ν.Ρουσάκη
Κάνοντας μία ιστορική αναδρομή, η πρόεδρος του συλλόγου κ. Νόνικα Ρουσάκη αναφέρθηκε στην πρώτη δυναμική εκδήλωση των γυναικών, πριν 154 χρόνια,  όταν στις 8 Μαρτίου 1857 οι ράφτρες και οι υφάντρες της Νέας Υόρκης βγήκαν στους δρόμους διεκδικώντας ανθρώπινους όρους εργασίας και ίση αμοιβή με τους άνδρες. Αλλά και για το 1910, όταν εξαιτίας ακριβώς του αγώνα των γυναικών καθιερώθηκε σε όλο τον κόσμο η 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
«Σήμερα, έναν αιώνα από τότε, για ποιά ισότητα μπορούμε να μιλάμε όταν απαγορεύουν στη γυναίκα να γεννήσει με την απειλή της απόλυσης;» αναρωτήθηκε η κα Ρουσάκη, αναφέροντας ότι οι γυναίκες στις μέρες μας είναι πρώτες στην ανεργία, πρώτες στην προσφυγιά, πρώτες στη μιζέρια.
Αναφερόμενη στην οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας, η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών δήμου Θερμαϊκού επισήμανε ότι στο όνομα της κρίσης όλο και περισσότερα στρώματα του πληθυσμού θα οδηγούνται στην εξαθλίωση, με πρώτες τις γυναίκες. Ενώ σχετικά με την επιδρομή στη Λιβύη παρατήρησε ότι οι εκμεταλλευτές δημιουργούν πολέμους για την αύξηση των κερδών τους.
Κλείνοντας η κ. Ρουσάκη τόνισε ότι οι γυναίκες πρέπει να κοιτάζουν μπροστά. «Για το μέλλον, για τα παιδιά μας, για ένα πιο φωτεινό αύριο», κατέληξε.
Το συγκρότημα "Άλμπατρος" ενθουσίασε
Χαιρετισμό απηύθυνε στην εκδήλωση η εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, κ.Ευγενία Παρασκευοπούλου η οποία επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει συντονισμένη δράση των γυναικών στα αντιλαϊκά μέτρα που λαμβάνονται, καθώς από αυτά πλήττονται άμεσα. Και κατέληξε λέγοντας ότι οι γυναίκες θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του λαϊκού μετώπου για την πλήρη ισοτιμία, την απελευθέρωση και την κοινωνική ευημερία.
Η βραδιά έκλεισε με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το Φωνητικό Σύνολο Γυναικών δήμου Θερμαϊκού, το μουσικό συγκρότημα «Άλμπατρος» αλλά και απαγγελίες ποιημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου