Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Ύποπτοι, τρεις μεγαλοπαράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου

Τρεις μεγαλοπαράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου, πρόκειται τις επόμενες ημέρες να κληθούν ως ύποπτοι για την τέλεση αξιόποινων πράξεων, από τους εισαγγελείς που διενεργούν τις έρευνες για τους στημένους αγώνες στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτό αποκάλυψαν ο δημοσιογράφος Κυριάκος Θωμαίδης και ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, μιλώντας στην πρωϊνή Κυριακάτικη εκπομπή της ΝΕΤ. Εκφράζοντας την ευχή αυτή τη φορά το νυστέρι της δικαιοσύνης να φτάσει ως το κόκκαλο για την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, τέσσερα στελέχη της UEFA βρέθηκαν τετ-α-τετ με την εισαγγελέα πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου , η οποία διενεργεί την έρευνα για τους στημένους αγώνες στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Η εισαγγελέας είχε ζητήσει τη συνδρομή της UEFA προκειμένου να καταθέσουν πρόσωπα που γνωρίζουν στοιχεία για την έρευνα που διενεργείται εδώ και μήνες από την ελληνική δικαιοσύνη και κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τον τρόπο στοιχηματισμού στα «ύποπτα» παιχνίδι.
Όπως είναι γνωστό για την υπόθεση διενεργείται προκαταρκτική εξέταση με τη συνδρομή και του ΣΔΟΕ και σε αυτό το στάδιο εξετάζονται μάρτυρες. Μόλις η εισαγγελέας συγκεντρώσει το αναγκαίο αποδεικτικό υλικό θα αρχίσει να εξετάζει υπόπτους για την τέλεση αξιοποίνων πράξεων, ενώ αν το κρίνει απαραίτητο μπορεί κατά περίπτωση ή κατά παιχνίδι να σχηματίζει και ξεχωριστές δικογραφίες.
Στο στόχαστρο της ΟΥΕΦΑ
Εδώ και ένα ακριβώς χρόνο, από τον Μάρτιο του 2010, το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται στο στόχαστρο της ΟΥΕΦΑ, καθώς λέγεται πώς υπάρχει φάκελος με στημένους αγώνες στη Σούπερ Λίγκα και τη Β’ Εθνική.
 Από την εποχή της «παράγκας» ή ακόμη πιο πίσω όταν ο ΟΦΗ και ο Παναθηναϊκός αντάλλαζαν βαθμούς, η σκιά πάνω από το συγκεκριμένο άθλημα ήταν αρκετά ζοφερή. Ακόμη χειρότερες φήμες κυκλοφορούν και για τα κατώτερα πρωταθλήματα, ενώ κάθε σαββατοκύριακο υπάρχουν παίκτες στοιχήματος που αναζητούν μια παραπάνω πληροφορία για ένα «κανονισμένο» παιχνίδι.
 Αυτό βέβαια, δεν  συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, μην  πούμε ότι στην Ελλάδα συμβαίνει  ή τέλος πάντων φαίνεται λιγότερο. Η ΟΥΕΦΑ εδώ και μήνες ερευνά πάνω από 200 αγώνες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα και υπάρχουν στοιχεία ότι ήταν στημένοι. Και δεν μιλάμε μόνο για εγχώρια πρωταθλήματα, αλλά και για διεθνείς διοργανώσεις όπως το Γιουρόπα Λιγκ και το Τσάμπιονς Λιγκ.
 Ο γενικός γραμματέας αθλητισμού, κ. Μπιτσαξής, δήλωσε πως  αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, το θέμα θα περάσει αμέσως στον αντιεισαγγελέα του Άρειου Πάγου. Όμως, σε μια χώρα όπου κανένα σκάνδαλο δεν έφτασε ποτέ στην ολοκλήρωση της εκδίκασής του, οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται, μας φαίνεται μισή ή απλώς για τα μάτια του κόσμου. Το να στήνονται αγώνες στο ποδόσφαιρο, για χάρη του στοιχήματος αποτελεί τη μεγαλύτερη πληγή που μπορεί να αποκτήσει το άθλημα, μεγαλύτερη ακόμη και από το ντόπινγκ.

Το ίδιο πρόσωπο όπως και πριν 7 χρόνια
Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι ο άνθρωπος που από τις μαγνητοφωνημένες δισκέτες που είδαν το φως της δημοσιότητας φαίνεται ότι «κανόνιζε» αγώνες ποδοσφαίρου, είχε βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα και πριν επτά χρόνια, ως πρόεδρος τότε του Πανιωνίου. Και ο ειδικός ανακριτής της UEFA, για στημένα παιχνίδια, Πέτερ Λιμάχερ έθετε ως αρχή του νήματος για τα στημένα παιχνίδια στην Ευρώπη, τον αγώνα Πανιώνιος-Ντιναμό Τιφλίδας, το Δεκέμβριο του 2004. «Όλα ξεκίνησαν με τον Πανιώνιο. Εκείνη η περίπτωση μάς έκανε να αντιληφθούμε πως εδώ κάτι τρέχει», έλεγε ο Λιμάχερ, ενώ η εξέλιξη του αγώνα (διπλό στο ημίχρονο, άσος στο τελικό) ήταν γνωστή στη Γεωργία αρκετές μέρες πριν το ματς, και η αδερφή ενός παίκτη των «κυανέρυθρων» είχε ποντάρει ένα σημαντικό ποσό στο Βελιγράδι.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα και αλλού
Στη χώρα μας, παρότι τότε οι αποκαλύψεις που είχαν αρχίσει από το 2002 με συγκεκριμένα στοιχεία για το όργιο εξαγοράς διαιτητών και στημένους αγώνες, δεν έγινε το παραμικρό.
Στην Ελλάδα δεν γίνονται δωροδοκίες. Σταμάτησαν το 1989. Τότε ήταν που πιάστηκε επ’ αυτοφώρω ο γενικός αρχηγός του Λεβαδειακού Καλομοίρης να δίνει 1,5 εκατομμύριο δραχμές στο διαιτητή Κώστα Ακρίδα για να “σπρώξει” την ομάδα της Βοιωτίας στον αγώνα με τη Λάρισα. Ο Λεβαδειακός τιμωρήθηκε με την… ποινή – μαμούθ της αφαίρεσης τριών βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα. Ο Ακρίδας βγήκε από τους πίνακες και δεν ξανασφύριξε. Σήμερα σχολιάζει τους διαιτητές στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ.
 
Στην Ιταλία υποβιβάζονται
Το 1980 ξέσπασε στην Ιταλία το περίφημο σκάνδαλο “Tottonero”) όταν υποβιβάστηκαν στη serie B η Μίλαν και η Λάτσιο για συμμετοχή σε παράνομα στοιχήματα. Ειδικά για τους “ροσονέρι”, αποδείχτηκε ότι στο κύκλωμα ανήκαν ο διεθνής γκολκίπερ Αλμπερτόζι και ο πρόεδρος Κολόμπο! Το 2006 η Γιουβέντους υποβιβάστηκε για το σκάνδαλο “calciopoli”, ενώ οι Λάτσιο και Φιορεντίνα αποκλείστηκαν από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Εκεί το σκάνδαλο ξεκίνησε από τη δημοσιοποίηση τηλεφωνικών συνομιλιών.
 
Και στη Γαλλία υποβιβάζονται
Η Μαρσέιγ ήταν η τελευταία “μεγάλη” που ακριβοπλήρωσε στημένα ματς. Το 1993 Ολιμπίκ αποδείχτηκε ότι δωροδόκησε τη Βαλανσιέν, μόλις τέσσερις μέρες μετά τη στέψη της στο Τσάμπιονς λιγκ! Η Μαρσέιγ υποβιβάστηκε, ο πρόεδρός της Μπερνάρ Ταπί, έφτασε μέχρι τη φυλακή και ο τίτλος πρωταθλητή του 1993 της αφαιρέθηκε.
 
Στη Γερμανία φυλακίζονται
Το σκάνδαλο Χόιτσερ συγκλόνισε την ποδοσφαιρική Ευρώπη πριν λίγα χρόνια. Τον Απρίλιο του 2005, η Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία τιμώρησε τον διαιτητή Ρόμπερτ Χόιτσερ με ισόβιο αποκλεισμό και στις 17 Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς το δικαστήριο του Βερολίνου, του επέβαλε -παρά την συνεργασία του με τις αρχές- ποινή φυλάκισης 29 μηνών χωρίς αναστολή. Όπως αποδείχθηκε ο Χόϊτσερ πήρε 20.000 ευρώ και μία τηλεόραση πλάσμα από του Κροάτες αδελφούς Σάπινα, επειδή βοήθησε την Πάντερμπορν (ομάδα Γ’ κατηγορίας) να νικήσει το Αμβούργο με 4-2 σε αγώνα του Κυπέλλου Γερμανίας.
 
Στην Αγγλία δικάζονται
Το πρώτο σκάνδαλο “στημένων” αγώνων στην ιστορία του ποδοσφαίρου παρουσιάστηκε στη δεκαετία του 50 στην Αγγλία και ενέπλεκε τότε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη Στόουκ Σίτι. Η υπόθεση που πήρε τις μεγαλύτερες διαστάσεις, ωστόσο, ξέσπασε το 1994 και ενέπλεκε τον άλλοτε γκολκίπερ της Λίβερπουλ, Μπρους Γκρόμπελαρ, καθώς και τους λιγότερο γνωστούς ποδοσφαιριστές Τζον Φάσανου, Χανς Σέγκερς. Οι τρεις τους κατηγορήθηκαν ότι χρηματίστηκαν από τον Ασιάτη “μπουκ”, Ρίτσαρντ Λιμ, ωστόσο άπαντες απαλλάχθηκαν στο δικαστήριο, λόγω αμφιβολιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου