Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Αυξήσεις "φωτιά" στα δημοτικά τέλη του νέου δήμου Θερμαϊκού

Δραματική η κατάσταση των οικονομικών του νέου δήμου, πάνω από 20 εκατ. ευρώ η "μαύρη τρύπα" των χρεών, πιεστικές οι ανάγκες.
«Χαράτσι» στα δημοτικά τέλη, αποφάσισε να επιβάλει μεταμεσονύχτια το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θερμαϊκού, σε μία προσπάθεια περιορισμού της «μαύρης τρύπας» στα οικονομικά του νέου δήμου και ιδιαίτερα των τεράστιων ελλειμμάτων  στα ανταποδοτικά τέλη. Οι αυξήσεις αυτές,  είναι της τάξεως του 24% για Περαία, Νέους Επιβάτες και Αγία Τριάδα, 17% για Νέα Μηχανιώνα, Αγγελοχώρι και Κερασιά και μηδενική για Επανομή και Μεσημέρι, σε μία προσπάθεια σταδιακής εξομοίωσης των δημοτικών τελών σε όλο το δήμο Θερμαϊκού.
«Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας σ΄αυτή τη δύσκολη συγκυρία της οικονομικής κρίσης, όμως πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι υπάρχουν τεράστιες ανάγκες στο δήμο και αν δεν αντιμετωπιστούν τα οικονομικά του, θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην περαιτέρω λειτουργία του», είπε ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Αλεξανδρής, αιτιολογώντας την απόφαση της διοίκησης να αυξήσει τα δημοτικά τέλη. Όπως  ανέφερε, αυτή τη στιγμή το έλλειμμα στα ανταποδοτικά τέλη είναι 1.650.000 ευρώ και υπολογίζεται ότι με την αύξηση των τελών θα μπορέσει μέχρι τέλους του χρόνου αυτό να ελαττωθεί κατά 400.000 ευρώ. Ενώ οι ανατιμήσεις στις τιμές των καυσίμων και η ανάγκη αγοράς κάποιων μηχανημάτων (αυτοκινήτων καθαριότητας κλπ), καθιστούν τις αυξήσεις αυτές επιτακτικές.
Εισηγούμενος  το θέμα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών του δήμου Θερμαϊκού κ. Κωστής Κούτουκας, περιέγραψε κι αυτός με τα μελανότερα χρώματα τα άσχημα οικονομικά του δήμου, καθώς όπως προέκυψε από την διενεργούμενη απογραφή στους τρεις πρώην δήμους (Μηχανιώνας, Επανομής και Θερμαϊκού) τα χρέη συνολικά ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια ευρώ. «Καταλαβαίνουμε τη δύσκολη οικονομικά θέση των συνδημοτών μας, όμως πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να μην επιβληθούν αυτές οι αυξήσεις», είπε ο κ. Κούτουκας.


Η στάση της αντιπολίτευσης
Διαφορετική, ήταν η στάση που τήρησαν οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου στο θέμα των αυξήσεων στα δημοτικά τέλη.
Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, εξαπέλυσε με αφορμή το θέμα αυτό επίθεση κατά της διοίκησης του δήμου. Ο επικεφαλής της παράταξης, πρώην δήμαρχος Μηχανιώνας κ. Γιάννης Μαυρομάτης κατηγόρησε την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου για υπέρογκες αυξήσεις που επιβάλλονται στους πολίτες χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η δύσκολη οικονομικά συγκυρία.  Ενώ ακόμη διατύπωσε υπαινιγμό ότι είναι «πλασματικό» το έλλειμμα που εμφανίστηκε και δήλωσε ότι οι πολίτες δεν μπορούν να σηκώσουν αυτό το βάρος. Πρότεινε δε αντί για αύξηση δημοτικών τελών, να γίνουν οικονομίες μεγάλης κλίμακας στα λειτουργικά του δήμου, να παγώσουν τα τέλη σε Περαία, Μηχανιώνα και να μειωθούν σε Επανομή-Μεσημέρι
Απαντώντας στον κ. Μαυρομάτη ο δήμαρχος Θερμαϊκού τον κατηγόρησε για λαϊκισμό, λέγοντας ότι ένα μεγάλο μέρος των ελλειμμάτων οφείλονται στη δική του πολιτική ως δημάρχου Μηχανιώνας.  «Λέγατε προεκλογικά ότι θα φέρνατε στο νέο δήμο ως «προίκα» ένα πλεόνασμα 3 εκατ. ευρώ. Όμως αντί για «προίκα» βρήκαμε μία μεγάλη τρύπα», ανέφερε ο κ. Αλεξανδρής.


"Δεν γίνεται ποιότητα με ψέμματα"
Ο επικεφαλής της παράταξης «Μπροστά Μαζί» κ. Απόστολος Οικονομίδης παρατήρησε ότι σε τέτοιες δύσκολες στιγμές όπως αυτές που βιώνουν οι συμπολίτες μας, θα πρέπει ο δήμος να σταθεί όσο γίνεται καλύτερα δίπλα τους. Προσθέτοντας όμως ότι για να μπορεί να τους παρέχει καλές υπηρεσίες, θα πρέπει να μπορεί να λειτουργεί και να μην αδρανοποιηθεί λόγω έλλειψης οικονομικών. «Την καλύτερη ποιότητα δεν μπορούμε να την πετύχουμε με ψέμματα», είπε. Για να καταλήξει λέγοντας: «Με αίσθημα μεγάλης ευθύνης και σεβόμενος και τη δική μου ιστορία 17 χρόνων ενασχόλησης με την τοπική αυτοδιοίκηση, πρέπει να κάνω πέτρα την καρδιά μου και να ψηφίσω υπέρ των αυξήσεων».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση», κ. Γρηγόρης Παραδείσης, που τάχθηκε κι αυτός υπέρ της αύξησης των δημοτικών τελών, χαρακτήρισε ως άδικο τον τρόπο κατανομής των αυξήσεων στα δημοτικά τ έλη, προτείνοντας να καθυστερήσει κατά μία εβδομάδα η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ώστε να εξεταστεί ένα σύστημα κλιμακωτών αυξήσεων
 Η επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Ντίνα  Μώραλη, ζήτησε το πάγωμα των δημοτικών τελών, καθώς όπως είπε οι δημότες μας, όχι μόνο αύξηση δεν πήραν, αλλά αντιθέτως τους επιβλήθηκε δραματική μείωση σε μισθούς και συντάξεις και δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος των αυξήσεων στα τέλη. «Πρόκειται για έμμεση φορολογία που την πληρώνουν και οι έχοντες και οι κατέχοντες και οι μη έχοντες», παρατήρησε η κ. Μώραλη.
Δευτερολογώντας ο αντιδήμαρχος κ. Κούτουκας, αφού επανέλαβε ότι είναι δραματική η κατάσταση στο δήμο, με τους προμηθευτές καθημερινά να αξιώνουν την είσπραξη των οφειλών του δήμου, έδωσε συγχαρητήρια στον πρώην δήμαρχο Επανομής για τη στάση του. «Χάρηκα που άκουσα τον κ. Οικονομίδη. Ευθύτητα και αξιοπρέπεια είναι να μην αλλάζουμε απόψεις ανάλογα με την καρέκλα στην οποία καθόμαστε. Και όχι όπως άλλοι, που μας μιλούσαν προεκλογικά για «πλεονάσματα», άφησαν του κόσμου τα ελλείμματα και τώρα επιδίδονται σε λαϊκισμό», υπογράμμισε.
Για λαϊκισμό, κατηγόρησε τον κ. Μαυρομάτη και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Κυριάκος Στεφανίδης, που ήταν επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο Μηχανιώνας.  «Δεν περίμενα να δω τον κ. Μαυρομάτη να λαϊκίζει σήμερα και σ΄αυτή τη δύσκολη στιγμή για το δήμο Θερμαϊκού, τη στιγμή που την περίοδο 2003-2008 είχε αυξήσει το δημοτικό φόρο στη Μηχανιώνα κατά 300%», είπε. Για να προσθέσει ότι ο ίδιος είχε προτείνει μεγαλύτερη αύξηση τελών, για να μπορούν να απολαμβάνουν οι πολίτες καλύτερων υπηρεσιών καθαριότητας κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου