Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Ιαπωνία: Όλα στο βωμό του κέρδους

Έχτισαν 54 πυρηνικά εργοστάσια στην πιό σεισμογενή χώρα του κόσμου !
Φωτογραφία του κατεστραμμένου αντιδραστήρα Νο 4 
Όλοι έχουμε εντυπωσιαστεί από την ψυχραιμία του Ιαπωνικού λαού μετά τις αλλεπάλληλες πρωτοφανής καταστροφές που μαστίζει την χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Η Ιαπωνική νοοτροπία είναι λίγο πολύ γνωστή. Θεωρούν μεγάλη αρετή να κρατούν τους προβληματισμούς τους μακριά από τους άλλους, να κρατούν μια ισορροπία σε αρμονία με το οτιδήποτε γίνεται γύρω τους.
Δεν είναι σκληροί άνθρωποι φυσικά, απλά γνωρίζουν ότι ο πανικός μπορεί να καθυστερήσει βήματα που οδηγούν σε λύσεις.
Όμως μήπως αυτή η ισορροπία που προσπαθούν να διατηρήσουν, αυτό που θαυμάζουμε σε αυτούς, να είναι και ένα ανησυχητικό στοιχείο σχετικής άγνοιας;
Ναι, οι Ιάπωνες έχουν ζήσει διάφορα. Έχουν ζήσει μια Χιροσίμα, ένα Ναγκασάκι, είναι η πιο σεισμογενής χώρα στον κόσμο, μέχρι και το τσουνάμι εκείνοι το βάφτισαν στην σύγχρονη ιστορία αφού πρόκειται για ιαπωνική λέξη.
Έχουν μάθει πόσο ασταθές μπορεί να είναι το μέλλον και ίσως γι’αυτό αρχικά να εκλάβαμε την ψυχραιμία τους ως σοφία που κέρδισαν με το χρόνο.
Τις τελευταίες μέρες όμως πληθαίνουν οι μαρτυρίες από νέους κυρίως ιάπωνες οι οποίοι έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο πως η πληροφόρηση που έχουν εκείνοι με το ότι λέγεται έξω από την χώρα, είναι δύο εντελώς διαφορετικάπράγματα.

ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, ΦΟΒΑΤΑΙ.
Οι νέοι της Ιαπωνίας είναι λιγότερο εγκρατής από τους μεγαλύτερους. Έχουν μεγαλώσει σε μια εποχή που η Ιαπωνία ήταν στο επίγειο της δόξας της, με άλλους ρυθμούς, ανέσεις, και πρωτοποριακές ιδέες σε σχέση με τον παραδοσιακό τρόπο ζωής εκατοντάδων ετών.
Η παράδοση είχε καταφέρει να παραμείνει στο προσκήνιο και να συμβαδίζει αρμονικά με την νέα εποχή. Οι νεότεροι όμως δεν μένουν μόνο στην πληροφόρηση που έχουν από τις κυβερνητικές πηγές, αλλά προσπαθούν να μάθουν περισσότερα για την κατάσταση και από τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ μέσω του διαδικτύου.
Ξαφνικά  το μέγεθος της καταστροφής παίρνει άλλη διάσταση όχι λόγω των εικόνων –αυτό είναι κάτι που δείχνουν και τα ιαπωνικά κανάλια- αλλά για την σοβαρότητα της κατάστασης.
Τώρα θα μου πείτε είναι κακό που η κυβέρνηση προσπαθεί να ηρεμήσει τα πνεύματα;  Ή ότι, τέτοια καταστροφή δεν κρύβετε, αν ήταν να πανικοβληθούν θα το είχαν κάνει.
Θα σας πω λοιπόν αυτό. Οι σεισμολόγοι (Ιάπωνες ή μη) συμφωνούν πως ένας μετασεισμός μεγάλων ρίχτερ δεν είναι αδύνατον να μην συμβεί στο κοντινό μέλλον.
Υπάρχει για παράδειγμα ένας άλλος πυρηνικός σταθμός ο Hamaoka, παρόμοιος με εκείνον του Fukushima, στην παραθαλάσσια πόλη Omaezaki της επαρχίας Shizuoka  που επλήγη από έναν μετασεισμό της τάξεως των 6.4 ρίχτερ, ενώ έχει προβλεφθεί ότι στην συγκεκριμένη περιοχή θα υπάρξει σεισμός έως και 8 ρίχτερ αποτέλεσμα συμπίεσης των τεκτονικών πλακών μετά τον μεγάλο σεισμό των 8.9 ρίχτερ που έπληξε την Ιαπωνία πριν μερικές ημέρες.
Ο σταθμός Fukushima όπως και οι περισσότερες εγκαταστάσεις πυρηνικών σταθμών στην Ιαπωνία, άντεξε τον μεγάλο σεισμό, δεν άντεξε όμως το τσουνάμι. Αν και υπήρχαν φράγματα στο Fukushima I & II για αυτό το ενδεχόμενο, η καταστροφή ήταν τέτοιου μεγέθους που κανείς δεν το είχε προβλέψει. Αλλά η φύση δεν προβλέπεται.
Αν γίνει λοιπόν κάτι ανάλογο στην επαρχία Shizuoka των τριών εκατομμυρίων κατοίκων;  Οι κάτοικοι δεν γνωρίζουν πως ένας σεισμός είναι στο δρόμο τους.
Μήπως ο σταθμός Hamaoka θα έπρεπε, τουλάχιστον για αυτό το χρονικό διάστημα, να αναστείλει την λειτουργία του;

«ΣΠΑΣΜΕΝΟ» ΤΗΛΕΦΩΝΟ και … «ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΕΣ»
Βέβαια το ότι οι νέοι Ιάπωνες ενημερώνονται από το διαδίκτυο δεν είναι πάντα και το καλύτερο. Ως γνωστόν το διαδίκτυο είναι δίκοπο μαχαίρι και ναι μεν μπορείς να πληροφορηθείς αλλά και η παραπληροφόρηση δίνει και παίρνει.
Τουλάχιστον όμως τις περισσότερες φορές μπορείς να διασταυρώσεις τις πληροφορίες ή τουλάχιστον να εμπιστευτείς τις πιο έγκυρες πηγές ψάχνοντας και ραφινάροντας διαρκώς.
Δεν έλειψαν όμως και τα παρατράγουδα.
Στις Φιλιππίνες προκλήθηκε ένας σχετικός πανικός, μετά από ένα ψεύτικο e-mailπου κυκλοφόρησε και μιλούσε για ένα νέφος που ήδη έκοβε βόλτες πάνω από την Ασία.
Το e-mail υποτίθεται ότι ήταν είδηση του BBC και ανάγκασε μέχρι και την κυβέρνηση των Φιλιππίνων να προβεί σε δηλώσεις πως πρόκειται για φάρσα.
Εικάζεται ότι σκοπός του e-mail ήταν είτε για την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού εν αγνοία των χρηστών, είτε για να προκαλέσει πανικό. Το BBCαρνήθηκε ότι μετέδωσε ποτέ κάτι τέτοιο και παρουσίασε το επίμαχο e-mail.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τώρα, οι περισσότεροι Αμερικανοί συμπάσχουν με το λαό της Ιαπωνίας εκφράζοντας λόγια συμπόνιας, στέλνοντας προμήθειες, ή μαζεύοντας χρήματα.
Γεγονός είναι ότι δεν έγινε ο φιλανθρωπικός πανικός με εκείνον στην Αιτή.
Βέβαια η Αιτή είναι και πιο κοντά στις Η.Π.Α. και δεν είχαν προηγούμενα…
Έτσι πολλοί Αμερικανοί βρέθηκαν να κάνουν κάποια αντι-Ιαπωνικά σχόλια με το πιο διάσημο από αυτά να είναι «Πέρλ Χάρμπουρ» αφήνοντας υπονοούμενα πως οι Ιάπωνες τα άξιζαν και τα έπαθαν λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι οι Αμερικανοί ξεχνούν και το άλλο:
«Χιροσίμα-Ναγκασάκι»…
Εν τω μεταξύ μπλέχτηκαν και διάσημοι στην μέση όπου με τελευταίο τον κωμικό Gilbert Gottfried να απολύεται από την δουλειά του λόγω παρόμοιων σχολίων στο twitter του. Ανάμεσα σε άλλα, έγραφε:
Japan called me. They said ‘maybe those jokes are a hit in the U.S., but over here, they’re all sinking.’”
I was talking to my Japanese real estate agent. I said ‘is there a school in this area.’ She said ‘not now, but just wait.’
Τα κρύα του αστεία σβήστηκαν αλλά εκείνος δεν έδειχνε μετανιωμένος και υπερασπίστηκε τον εαυτό του λέγοντας:
Δεν γεννήθηκα με κουμπί λογοκρισίας. Το στόμα μου και τώρα το e-mail θα συνεχίζει να με βάζει σε μπελάδες.”
Να σημειωθεί ότι ανάλογα σχόλια είχε κάνει 3 εβδομάδες μετά τον Σεπτέμβρη του 2001 για τους Δίδυμους Πύργους..
Στο πανηγύρι μπαίνουν και οι Κινέζοι που έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο μεκατάρες απευθυνόμενοι στον Ιαπωνικό λαό.

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ….ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Η Ιαπωνία αντιμετωπίζει για πρώτη φορά τόσο σοβαρό πρόβλημα σε πυρηνικούς της σταθμούς (τα υπόλοιπα 9 περιστατικά ήταν μικρού μεγέθους ατυχήματα προερχόμενα είτε από σεισμούς ή ανθρώπινο λάθος). Είναι η πρώτη φορά που σήμανε επίσημος συναγερμός στην χώρα ακλουθώντας τον σχετικό νόμο.
Δεν είναι μια χώρα με σκουριασμένα παλιοσίδερα όπως η πρώην Σοβιετική Ένωση, και ομολογουμένως χάρη στην τελευταία τεχνολογία που χρησιμοποιούν, έχουν αντέξει πολύ καλά από τις καταστροφές που έγιναν σε σχέση με το αν συνέβαινε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Η Ιαπωνία όμως είναι καθαρά σεισμογενής περιοχή και διαθέτει 53 πυρηνικούς αντιδραστήρες σε διάφορους σταθμούς!
Αυτή την στιγμή το ατύχημα του Fukushima είναι –ανεπίσημα- στο επίπεδο 6  σύμφωνα με την διεθνή κλίμακα μέτρησης και κατάταξης των πυρηνικών ατυχημάτων. Μια σκάλα δηλαδή πριν το ατύχημα του Τσερνομπίλ (επίπεδο 7). Οι Ιάπωνες διαφωνούν με το σκαρφάλωμα στην κατάταξη και δηλώνουν πως πρόκειται για ατύχημα επιπέδου 4.
Όμως αν δεν περάσει ο χρόνος για να γίνουν οι κατάλληλες μετρήσεις και απολογισμός, η οποιαδήποτε κατάταξη μπορεί να ακυρωθεί.
Πολύ απλά, δεν γνωρίζουμε πόσο σοβαρό μπορεί να είναι το ατύχημα της Fukushima, γιατί πολύ απλά δεν έχει τελειώσει ακόμα.

7 Μεγάλο Ατύχημα τελικό στάδιο, θανατηφόρες συνέπειες σε περιβάλλον και άνθρωπο – πλήρη τήξη
Σοβαρό Ατύχημα-επιπτώσεις εκτός τοπικού χαρακτήρα σε περιβάλλον και ανθρώπους–μεγάλη διαρροή ραδιενεργών υλικών.
Ατύχημα με ευρύτερες συνέπειες σε περιβάλλον και άνθρωπο (ότι και η σκάλα 4 αλλά με περισσότερους θανάτους)
Ατύχημα με τοπικές συνέπειες σε περιβάλλον και άνθρωπο (μερική τήξη και τουλάχιστον ένας θάνατος απο ραδιενέργεια)
Σοβαρό Συμβάν ότι και το νούμερο 2 αλλά με μεγαλύτερη ραδιενέργεια (π.χ. εγκαύματα) , κλοπή ραδιενεργού υλικού
Συμβάν Έκθεση σε ελαφρώς υφηλά επίπεδα ραδιενέργειας μεσα και έξω στο χώρο του αντιδραστήρα σε εργαζόμενο ή κάτοικο
Ανωμαλία – Έκθεση σε ραδιενέργεια μεσα και έξω στο χώρο στον αντιδραστήρα
0 Καμία ανησυχία
Οι ειδικοί εξηγούν ότι θα πάρει μέρες μέχρι να βρεθεί ο σταθμός σε κάποιο επίπεδο ισορροπίας  για να γίνουν μετρήσεις.
Η Η.Π.Α και Σουηδία ήδη πάγωσαν την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών. Ενώ η Γερμανία, και Γαλλία κλείνουν προσωρινά μερικούς από τους υπάρχοντες σταθμούς.
Η Χιλή θα συνεχίζει να καλοβλέπει την ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας αλλά η Ρωσία, η Τουρκία και η Κίνα δεν το συζητάνε καν να παρατήσουν την παραγωγή.
Οι ευρωπαίοι υπουργοί ενέργειας συναντήθηκαν την Τρίτη με ειδικούς της πυρηνικής τεχνολογίας για να εκτιμηθεί η κατάσταση των ευρωπαϊκών συστημάτων ασφαλείας στους πυρηνικούς σταθμούς της ΕΕ και την ετοιμότητα τους σε ένα ανάλογο ατύχημα.
Θα πάρει πολλά χρόνια μέχρι να καταλάβει η επιστημονική κοινότητα τι ακριβώς συνέβη και μέχρι τότε δεν μπορούν να σταματήσουν ξαφνικά την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Εξάλλου η ίδια η Ιαπωνία παράγει το 1/3 της συνολικής της ηλεκτρικής ενέργειας από τα πυρηνικά της εργοστάσια.
Ο τρόμος κατά των πυρηνικών ενοχλεί τους καλοντυμένους κυρίους εταιριών και κυβερνήσεων που επωφελούνται από αυτή.
Αύριο μεθαύριο θα προσπαθούν να μας πείσουν πως ότι έγινε τον Μάρτη του ’11, ήταν κάτι πάνω από τον άνθρωπο και πως θα μπορούσε να γίνει σε οποιαδήποτε βιομηχανία – ήδη ακούστηκε το χαριτωμένο σχόλιο του τύπου «κάθε χρόνο πεθαίνουν περισσότεροι από ατυχήματα στην ανθρακοβιομηχανία παρά στην βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας»
Κάποιος θα έπρεπε να τους εξηγήσει πως τουλάχιστον οι ανθρακωρύχοι δεν προκαλούν καρκίνο στον θυρεοειδή, τερατογενέσεις, νέκρωση της φύσης για δεκαετίες και πολλές άλλες επιπτώσεις που μένουν στον χρόνο και έχουν ανεπανόρθωτες βλάβες στο περιβάλλον.

ΝΕΟΤΕΡΑ
Προς το παρόν, οι μόνοι που έχουν μείνει πίσω, είναι μόλις 50 άτομα από το απαραίτητο προσωπικό, οι οποίοι τρέχουν ενάντια στον χρόνο να σώσουν ότι μπορούν. Έχει χαθεί η επικοινωνία με δύο από αυτούς που βρίσκονταν στην περιοχή του Αντιδραστήρα 4. Δεν δόθηκαν τα ονόματα τους στην δημοσιότητα.
Δύο φωτιές που ξέσπασαν μέσα στον αντιδραστήρα έχουν τώρα κατασβηστεί αλλά οι εικόνες από τους τηλεοπτικούς σταθμούς δείχνουν ακόμα καπνό να βγαίνει από το μέρος και οι Ιάπωνες πιθανολογούν ότι πρόκειται για ατμό (είχε ειπωθεί νωρίτερα ότι το νερό που έριχναν στους αντιδραστήρες δεν προλάβαινε να παραμείνει και εξατμιζόταν αμέσως, κάτι που σημαίνει ότι ο αντιδραστήρας είναι τόσο καυτός που τώρα ούτε το θαλασσινό νερό δεν τον σταθεροποιεί)
Συνεχίζεται η ρήψη βορικού οξέως για την αποφυγή αλυσιδωτής πυρηνικής αντίδρασης πλέον.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στον αντιδραστήρα 4 η ραδιενέργεια έχει φτάσει σε τόσο υψηλά επίπεδα που οι εργαζόμενοι θα αναγκάζονται να σταματήσουν τις οποιεσδήποτε εργασίες και να εγκαταλείψουν το σημείο…..
Η πληροφόρηση φυσικά είναι με το σταγονόμετρο και μέχρι τότε θα ακούγονται διάφορα.
ΜΟΛΙΣ ΑΝΕΦΕΡΑΝ ΟΤΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΕΛΙΚΑ, ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου