Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Στο ναδίρ το κομματικό σύστημα - Φαινόμενα αποσύνθεσης ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ.


Στο ναδίρ, βρίσκεται το κομματικό σύστημα στην Ελλάδα, καθώς τα φαινόμενα αποσύνθεσης της εκλογικής βάσης των δύο μεγάλων κυβερνητικών κομμάτων ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, παίρνουν πλέον τη μορφή χιονοστιβάδας, ενώ το μισό περίπου του εκλογικού σώματος (αθροιστικά 47,3%) δεν επιλέγει αυτή τη στιγμή  κάποιο κομματικό σχηματισμό.

Όπως προκύπτει από έρευνα της Palmos Analysis για την εφημερίδα «Αγγελιοφόρος της Κυριακής», η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο μόλις 42%, ενώ της Ν.Δ. είναι ακόμη χειρότερη, στο 30%. Το μόνο κόμμα που καταγράφει εκλογικά κέρδη από τη γενικότερη κατάσταση, είναι το ΚΚΕ, του οποίου η συσπείρωση ξεπερνάει το 60%. Ότι ισχυροποιείται, δείχνει και ο ΛΑΟΣ του Γ.Καρατζαφέρη, που έχει παγιώσει τη θέση του στο πολιτικό σκηνικό. Αντίθετα, προβλήματα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η νεοσύστατη «Δημοκρατική Αριστερά» του κ.Φ.Κουβέλη «τσιμπάει» ποσοστά και βρίσκεται στα όρια της εκπροσώπησης στο κοινοβούλιο, το ίδιο όπως και το κόμμα της κ.Ντόρας Μπακογιάννη. Τέλος ελαφρά ενισχυμένοι εμφανίζονται οι «Οικολόγοι Πράσινοι» με ποσοστά περί το 4%.
Συγκεκριμένα η εκτίμηση για την εκλογική επιρροή των κομμάτων σήμερα είναι: ΠΑΣΟΚ 33%, Ν.Δ. 25%, ΚΚΕ 11%, ΛΑΟΣ 9%, ΣΥΡΙΖΑ 3,5%, Οικολόγοι-Πράσινοι 4%, Δημοκρατική Συμμαχία 3%, Δημοκρατική Αριστερά 2,5% και άλλο κόμμα 9%.
Η πρόθεση ψήφου στο νομό Θεσσαλονίκης είναι: ΠΑΣΟΚ 16,8%, ΝΔ 12,1%, ΚΚΕ 6,7%, ΛΑΟΣ 5,3%, Οικολόγοι-Πράσινοι 2,2%, ΣΥΡΙΖΑ 1,9%, Δημοκρατική Αριστερά 1,6%, Δημοκρατική Συμμαχία 1,6%, Άλλο 4,5%, Δεν αποφάσισα 24,2%, άκυρο-λευκό 11,0%, Αποχή 11,5%, δεν ξέρω-δεν απαντώ 0,6%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου