Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Απερίσκεπτη ενέργεια η εμπλοκή μας στην επέμβαση κατά της Λιβύης


Θα αποτελέσει απερισκεψία, με την επιεικέστερη λέξη που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, οποιαδήποτε ελληνική εμπλοκή στην επέμβαση στη Λιβύη. Και όμως, όπως επιμένουν οι τελευταίες πληροφορίες, η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, πρόκειται να διατάξει μάχιμες ελληνικές μονάδες, να μετάσχουν  στον συνασπισμό των δυνάμεων που επιτίθενται κατά της Λιβύης, με το αιτιολογικό ότι πρέπει να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός.
Μόνο για άφρονα ενέργεια μπορούμε να μιλάμε. Καθώς η συμμετοχή μας στην επέμβαση, ασχέτως εάν γίνεται με το πρόσχημα της απομάκρυνσης του δικτάτορα Καντάφι από την εξουσία (αλήθεια, μετά από 43 χρόνια δικτατορικής διακυβέρνησης, όλοι εκείνοι οι δυτικοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο δικός μας Γ.Παπανδρέου που μέχρι χτές συναγελάζονταν μαζί του, τώρα θυμήθηκαν ότι άλλοτε εκλεκτός τους, κυβερνούσε τυραννικά το λαό του;) μόνο βλάβη θα προκαλέσει στα ελληνικά εθνικά συμφέροντα και τίποτα περισσότερο.
Δεν είναι «κορόϊδα» οι Γερμανοί, οι Ρώσοι, οι Κινέζοι, οι Ινδοί και οι άλλοι που αντιτάχθηκαν στην στρατιωτική επέμβαση, επειδή μέσω αυτής θέλουν οι αγγλογάλλοι να βάλουν χέρι στα πετρέλαια της Λιβύης. Εμείς, που γινόμαστε για μια ακόμη φορά «νεροκουβαλητές» στα σχέδια των ισχυρών της Δύσης, τι θα ωφεληθούμε από αυτή την ιστορία; Μόνο ζημία, θα είναι το «κέρδος». Καθώς και τις καλές μας σχέσεις με τους άραβες θα διαταράξουμε, και τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή θα θέσουμε σε κίνδυνο και σε σημαντικές δαπάνες θα υποβληθούμε αλλά και μακροπρόθεσμα βλαπτική θα είναι για τα εθνικά μας συμφέροντα αυτή η εμπλοκή.

Η ανάμειξή μας στην επίθεση κατά της Λιβύης είναι έντονη, καθώς διαθέτουμε:
- Τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 (αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες εξηγούν ότι τα ελληνικά μαχητικά δεν θα αναλάβουν βομβαρδισμό στόχων αλλά θα περιοριστούν σε ρόλο αναχαίτισης)
- Ένα ιπτάμενο ραντάρ τύπου ERIEYE, το οποίο θα πετά σε πολύ μεγάλο ύψος δίνοντας εικόνα του θεάτρου των επιχειρήσεων στα μαχητικά αεροσκάφη και στην επιχειρησιακή διοίκηση των συμμαχικών δυνάμεων
- Μία φρεγάτα με οργανικό ελικόπτερο, η οποία κινείται στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Λιβύης εκτελώντας περιπολίες, συμβάλλοντας στην επιβολή του εμπάργκο όπλων ενώ ενδέχεται να της ανατεθεί και η διενέργεια νηοψιών σε ύποπτα πλοία  
- Ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης με διαμόρφωση μάχης (combat save and rescue, C/SAR) τύπου Σούπερ Πούμα, το οποίο βρίσκεται σε ετοιμότητα στην Κρήτη
Επίσης η ελληνική κυβέρνηση έχει διαθέσει στις δυνάμεις της Συμμαχίας τρία αεροδρόμια: στη Σούδα, το Ακτιο και την Ανδραβίδα, όπου μπορούν να μετασταθμεύουν συμμαχικά μαχητικά αεροσκάφη, ενώ ενδέχεται και να χρησιμοποιηθούν ως βάσεις από όπου θα επιχειρούν μαχητικά που θα βομβαρδίζουν τις δυνάμεις του Καντάφι στη Λιβύη.
Σε πλήρη ενεργοποίηση είναι και η αμερικανική βάση στο Μαράθι της Κρήτης, όπου τις προηγούμενες μέρες είχαν καταπλεύσει για ανεφοδιασμό το ελικοπτεροφόρο «Kearsarge» και το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «Ponce», στο οποίο εκτιμάται ότι επιβαίνουν περίπου 500 Αμερικανοί πεζοναύτες. Στο κρηπίδωμα Κ-14 της αμερικανικής βάσης στην Κρήτη ελλιμενίστηκαν τις προηγούμενες μέρες ένα αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό στο οποίο μπορούν να μεταφορτωθούν πύραυλοι cruise, βοηθητικά πλοία αλλά και πετρελαιοφόρα του έκτου στόλου των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου