Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Ζωσμένη από πυρηνικά εργοστάσια η Ελλάδα. Πόσο κινδυνεύουμε;


Το πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούϊ, που είναι στη γειτονιά
μας, αντέχει μέχρι 7 ρίχτερ, λένε οι ειδικοί. Πόσο κινδυνεύουμε;
Ο πυρηνικός εφιάλτης της Ιαπωνίας, μετά τον σεισμό των 9 ρίχτερ, ήρθε να μας θυμίσει ότι και η χώρα μας είναι ζωσμένη από πυρηνικά εργοστάσια, «γερασμένα» τα περισσότερα και πεπαλαιωμένης τεχνολογίας. Τι θα γίνει εάν υπάρξει κάποιο νέο ατύχημα, όπως αυτό του Τσέρνομπιλ παλαιότερα ή κάποια φυσική καταστροφή; Ούτε στα πιο εφιαλτικά όνειρά μας δεν θέλουμε να το σκεφτόμαστε.

Το κέντρο ελέγχου του Κοζλοντούϊ, στο
οποίο μπήκαμε για ρεπορτάζ το έτος 1988
Γύρω από την Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4 εργοστάσια σε Βουλγαρία και Ρουμανία, 4 στην Ουγγαρία κι ακόμα ένα στη Σλοβενία, ενώ σχεδιάζονται ακόμη 4 στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, δύο στην Τουρκία, σε απόσταση αναπνοής από την Κύπρο, κι ένα ακόμη στην Αλβανία. 
Η Μεσόγειος είναι η πλέον σεισμογενής γειτονιά και τέτοια σχέδια προκαλούν έντονο προβληματισμό, καθώς απαιτούνται αυξημένα μέτρα ασφαλείας, που έχουν και μεγαλύτερο οικονομικό κόστος.
Την ίδια ώρα σε Γαλλία και Γερμανία, ο κόσμος ξεσηκώνεται κατά της πυρηνικής ενέργειας, ενώ η γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος επισημαίνει την ανάγκη τα πυρηνικά εργοστάσια να λειτουργούν με ασφάλεια στην Ευρώπη.

Ετοιμάζονται δύο πυρηνικά εργοστάσια στην Τουρκία 
Αντιθέτως η Τουρκία φαίνεται να επιμένει, όχι μόνο στην κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων στο Ακουγιού, αλλά και στην περιοχή της Σινώπης κοντά στη Σμύρνη, περιοχές με έντονη σεισμική δραστηριότητα.
Η "καρδιά" πυρηνικού αντιδραστήρα
Αυτές τις μέρες μάλιστα στη Σινώπη, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, βρίσκεται ιαπωνική αντιπροσωπεία και συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου. Σύμφωνα μάλιστα με τους επιστήμονες, το Αιγαίο, με την κατασκευή αυτών των εργοστασίων, θα χρησιμοποιείται συστηματικά για τη μεταφορά πυρηνικών αποβλήτων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του πυρηνικού σταθμού Κοζλοντούι στη Βουλγαρία, είναι μικρή η πιθανότητα στον πυρηνικό σταθμό να συμβούν παρόμοιες εξελίξεις με την Ιαπωνία, καθώς οι αντιδραστήρες έχουν εγγύηση υψηλής ασφάλειας και αντέχουν σε σεισμό οκτώ βαθμών της κλίμακας Μενβέντεφ. 
Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστρίας πάντως έκανε γνωστό ότι θα ζητήσει στο συμβούλιο υπουργών να γίνουν τεστ αντοχής στους ευρωπαϊκούς πυρηνικούς σταθμούς.



Και στην Αλβανία
Και στην Αλβανία όμως, σε απόσταση μόλις εκατό χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ελλάδα στο Δυρράχιο, έχει προταθεί η κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου, για λογαριασμό της Ιταλίας, ενώ στη Ρουμανία η κυβέρνηση έχει έρθει σε επαφή με εταιρείες για την κατασκευή ακόμη δύο αντιδραστήρων στην περιοχή Μπένελε. Πάντως, πάνω από 200 αντιδραστήρες διεθνώς βρίσκονται στα όρια του… γήρατος.

Σε επτά ρίχτερ αντέχει το Κοζλοντούϊ
Επανήλθε στο προσκήνιο η ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού «Κοζλοντούι» σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης, με αφορμή τον ισχυρό σεισμό στην Ιαπωνία και τις έντονες διεθνείς ανησυχίες για τις απρόβλεπτες εξελίξεις στον πυρηνικό σταθμό της χώρας Φουκουσίμα.
Στη συζήτηση πάντως αρμοδίων δημόσιων στελεχών, πολιτικών παραγόντων και εμπειρογνώμων της Βουλγαρίας, αναφέρθηκε ότι ο πυρηνικός σταθμός «Κοζλοντούι» έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με προδιαγραφές, οι οποίες εξασφαλίζουν αντοχή σε σεισμική δόνηση μέχρι 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της δημόσιας Αρχής Πυρηνικής Ρύθμισης, Σεργκέι Τσότσεφ, ούτε ο σταθμός «Κοζλοντούι», ούτε η θέση στην οποία προβλέπεται να κατασκευαστεί ο νέος πυρηνικός σταθμός «Μπέλενε», δεν βρίσκονται σε δυνητικό επίκεντρο σεισμικών δονήσεων. 
Τόσο στο «Κοζλοντούι», όσο και στη θέση του «Μπέλενε» έχουν γίνει στα τελευταία είκοσι χρόνια πολυάριθμοι διεθνείς έλεγχοι, που έχουν επιβεβαιώσει τον υψηλό βαθμό της σεισμικής αντοχής τους, συμπλήρωσε ο κ. Γιάνκο Γιάνεφ.
Η ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του πυρηνικού σταθμού «Κοζλοντούι» αναφέρει ότι στον βουλγαρικό σταθμό υπάρχουν τρία ανεξάρτητα συστήματα ασφάλειας με ανεξάρτητες πηγές ηλεκτροδότησης, καθένα από τα οποία μπορεί να θέσει τους αντιδραστήρες σε ακίνδυνη «ψυχρή» κατάσταση.
Παράλληλα, για τον εκσυγχρονισμό του «Κοζλοντούι», πριν πέντε χρόνια, κατασκευάστηκε και τέταρτο εργοστάσιο με πετρελαιοκίνητες γεννήτριες, το οποίο είναι σε θέση να αντικαταστήσει τα υπόλοιπα τρία, ενώ υπάρχουν λεπτομερείς διαδικασίες διαχείρισης παρόμοιων εξελίξεων.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου