«Πράσινο φως» για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, εναντίον των δυνάμεων του Καντάφι, έδωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που με 10 ψήφους υπέρ και πέντε αποχές (Κίνα, Ρωσία, Γερμανία, Βραζιλία και Ινδία) ενέκρινε το βράδυ της Πέμπτης την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, καθώς επίσης και τη λήψη «όλων των απαραίτητων μέτρων» για την προστασία των Λίβυων πολιτών.
Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ανοίγει το δρόμο για αεροπορικά χτυπήματα κατά των κυβερνητικών δυνάμεων με στόχο την προστασία των αμάχων και τη επιβολή κατάπαυσης του πυρός, ωστόσο όπως διευκρινίζεται, δεν τίθεται ζήτημα στρατιωτικής κατοχής. Στην απόφαση προβλέπεται επίσης μια ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού, προκειμένου να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί των εξεγερμένων από την αεροπορία του Καντάφι.
Το κείμενο της απόφασης υιοθετήθηκε με 10 ψήφους από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κίνα και Ρωσία απείχαν, χωρίς ωστόσο να χρησιμοποιήσουν το δικαίωμα βέτο που έχουν για να μπλοκάρουν την απόφαση. Απείχαν επίσης Γερμανία, Βραζιλία και Ινδία
Λίγο πριν την ψηφοφορία στο Συμβούλιο και ενώ ο Καντάφι ανακοίνωνε την πρόθεσή του να επιτεθεί στη Βεγγάζη, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ προειδοποιούσε ότι απομένει λίγος χρόνος για επέμβαση. Προηγουμένως το Παρίσι είχε ανακοινώσει ότι μόλις υιοθετηθεί η απόφαση, θα προχωρήσει σε αεροπορικά πλήγματα.
Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Μαρκ Λάιαλ Γκραντ, υπογράμμισε αμέσως μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ότι η Βρετανία είναι «έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της για να βάλει τέλος στις βιαιότητες και να προστατεύσει τους αμάχους».
«Η Λιβύη δεν φοβάται»
«Η Λιβύη δεν φοβάται», ήταν η απάντηση του Σάιφ αλ-Ισλάμ, ενός από τους υιούς του Καντάφι, στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Είμαστε στην πατρίδα μας και μαζί με τον λαό μας. Δεν φοβόμαστε», τόνισε από την Τρίπολη στην εκπομπή News Nightline του αμερικανικού δικτύο ABC, διαμηνύοντας: «Δεν θα φοβηθούμε. Δεν θα βοηθήσετε τον λαό αν βομβαρδίσετε την Λιβύη για να σκοτώσετε Λίβυους. Καταστρέφετε τη χώρα μας. Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με αυτό».
Σύμφωνα με το Al Jazeera, ο Σάιφ αλ-Ισλάμ δήλωσε ακόμα ότι ο λιβυκός στρατός θα περικυκλώσει, αλλά δεν θα εισέλθει στη Βεγγάζη και «αντιτρομοκρατικές δυνάμεις» θα σταλούν για να αφοπλίσουν τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις που ελέγχουν την περιοχή.
Εντονη ήταν η αντίδραση του Λίβυου υφυπουργού Εξωτερικών, Χάλεντ Καάιμ, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά πως η απόφαση του ΟΗΕ αποτελεί μια «πρόσκληση προς τους Λίβυους να αλληλοσκοτωθούν». «Η απόφαση αυτή μεταφράζει μια επιθετική στάση της διεθνούς κοινότητας, η οποία απειλεί την ενότητα της Λιβύης και τη σταθερότητά της», υποστήριξε ο Καάιμ και κατήγγειλε «συνωμοσία της διεθνούς κοινότητας», καθώς και «τη βούληση χωρών όπως η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ να διαμελίσουν τη χώρα».
Ο ίδιος πάντως δήλωσε πως η πλευρά Καντάφι είναι έτοιμη για μια κατάπαυση του πυρός. «Είμαστε έτοιμοι γι' αυτή την απόφαση (της κατάπαυσης του πυρός), όμως έχουμε ανάγκη έναν συνομιλητή για να συζητήσουμε την εφαρμογή της», διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τρίπολη.
Σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε το δίκτυο Αλ Τζαζίρα, η είδηση της απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από χιλιάδες συγκεντρωμένους σε κεντρική πλατεία της Βεγγάζης, λίγο μετά τις απειλές του συνταγματάρχη Καντάφι ότι θα βομβαρδίσει το προπύργιο των εξεγερμένων «χωρίς έλεος και οίκτο».
Σήμα Ιντερπόλ για Καντάφι στην Κύπρο
Εν τω μεταξύ, η Ιντερπόλ, με «πορτοκαλί» σήμα της προς την Κυπριακή Αστυνομία, την καλεί να βρίσκεται σε εγρήγορση και να την ενημερώσει, σε περίπτωση, κατά την οποία ο Μουαμάρ Καντάφι, μέλη της οικογένειάς του και στενοί συνεργάτες του, επιχειρήσουν να ταξιδεύσουν μέσω Κύπρου ή να μεταφέρουν περιουσιακά τους στοιχεία.
Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της κυπριακής αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός, με το σήμα της, που απεστάλη στις αστυνομικές δυνάμεις όλων των κρατών που μετέχουν στην Ιντερπόλ, γίνεται ειδική αναφορά σε 16 άτομα της οικογένειας ή του περιβάλλοντος Καντάφι. Η ενέργεια αυτή της Ιντερπόλ, διευκρίνισε, εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής του ψηφίσματος που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας, όταν άρχισε η κρίση στη Λιβύη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου