Για «διαφθορά» και «αδιαφορία» στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, κατήγγειλε τη διοίκηση Παπαγεωργόπουλου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, σε συνέντευξη τύπου για τα οικονομικά του δήμου ενώ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Χασδάι Καπόν, μίλησε για «χάος» και «μπάχαλο».
«Το πρόβλημα της κληρονομιάς μας έχει δύο συνιστώσες, η μία είναι της διαφθοράς στην διαχείριση του δημοσίου χρήματος και η άλλη η αδιαφορία στην διαχείριση του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης. Επισήμανε μάλιστα πως «τα οικονομικά του δήμου Θεσσαλονίκης, ζημιώθηκαν διπλά σε βάθος χρόνου. Από πρόθεση σε περιπτώσεις υπεξαιρέσεων του δημοσίου χρήματος. Από έλλειψη προθέσεως, διότι ο δήμος Θεσσαλονίκης συστηματικά αγνόησε τις δια νόμου καθορισμένες υποχρεώσεις του, με συνέπεια να του επιβληθούν μια σειρά από ποινές οι οποίες σωρευτικά συνιστούν δυσβάστακτη απώλεια χρήματος».
Ο Γιάννης Μπουτάρης μίλησε παράλληλα και για ευκαιρία αλλαγής. «Αυτή η κληρονομιά είναι και μια ευκαιρία. Ευκαιρία να αντικαταστήσουμε την αδιαφορία με την επιμέλεια, την νωθρότητα με τον δυναμισμό. Όπως ίσως ξέρετε μικρότεροι δήμοι στην περιοχή της Θεσσαλονίκης σε βάθος χρόνου επέδειξαν πολύ μεγαλύτερες επιδόσεις από ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης στην άντληση και απορρόφηση πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα σε καίριους τομείς όπως αυτούς της κοινωνικής πολιτικής. Κανονικά το αντίθετο θα έπρεπε να συμβεί. Ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της χώρας, λόγω ακριβώς του μεγέθους του, θα έπρεπε να είχε πετύχει διοικητικές οικονομίες κλίμακας και να απορροφούσε, ανάλογα με το μέγεθος του, όχι μόνο σε απόλυτους αριθμούς, πολύ περισσότερους πόρους από ότι ο οποιοσδήποτε άλλος δήμος της Βορείου Ελλάδος», υποστήριξε.
Πιο αναλυτικός σχετικά με το τι παρέλαβαν από την προηγούμενη διοίκηση, ήταν από την πλευρά του ο Χασδάι Καπόν, ο οποίος αναφέρθηκε και στον προϋπολογισμό του 2011, που βάση των σημερινών συνθηκών, όπως τόνισε θα είναι μειωμένος κατά 40% σε σχέση με αυτόν του 2010. Ο κ. Καπόν έκανε λόγο για οργανωτικές δυσλειτουργίες των Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου όπως και των Νομικών Προσώπων και των Δημοτικών Επιχειρήσεών του, επισημαίνοντας πως, δεν υπήρχε μηχανογραφημένο διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, το Ταμείο του δήμου έκλεινε κάθε χρόνο με «καρφωτές» λογιστικές εγγραφές, βρέθηκαν τιμολόγια που δεν είχαν καταχωριστεί, δεν υπήρχε Μητρώο και Σύστημα Παρακολούθησης Παγίων Στοιχείων ούτε μηχανογραφημένο σύστημα παρακολούθησης των αποθηκών. «Μέχρι και σήμερα είναι αδύνατη η συμφωνία του Ταμείου με την πραγματικότητα», σχολίασε. Επιπλέον τόνισε πως «πλήθος πλασματικών υπερωριών δίνονταν σε ημέτερους και το 2010 ανήλθαν σε 9.000.000 ευρώ σε ένα σύνολο μισθοδοσίας 90.000.000 ευρώ. Στην εταιρεία που έχει τα δημοτικά μέσα ενημέρωσης δόθηκαν υπερωρίες ύψους 390.000 ευρώ το 2010».
Γνωστοποίησε παράλληλα πως αλλάζει ο τρόπος χορήγησης υπερωριών και ότι θα μειωθούν στο 1/3 της περσινής χρονιάς. Στο πλαίσιο μάλιστα της περικοπής των υπερωριών εξετάζεται όπως τόνισε και το μέτρο να μη γίνονται κηδείες τις Κυριακές.
Εν συνεχεία ανέφερε πως «επί σειρά ετών, ο δήμος καταστρατηγούσε φορολογικές διατάξεις και δεν απέδιδε -ως ώφειλε- ΦΠΑ για προσφορά υπηρεσιών (Γυμναστήρια, Ωδεία κ.λπ.) με αποτέλεσμα να επίκειται η επιβολή προστίμων που μαζί με τις οφειλές μπορεί να ανέλθουν σε εκατομμύρια ευρώ». Στο πλαίσιο αυτό, είπε χαρακτηριστικά ότι «η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση (ΔΗΚΕΘΕ) δεν υπέβαλε δηλώσεις ΦΠΑ 80.000 ευρώ στο τέλος του 2010, στην Κοινωφελή Επιχείρηση Τεχνών και Άθλησης (ΚΕΤΑ) υπάλληλοι είναι απλήρωτοι πάνω από 4 μήνες, στα πέντε ΚΑΠΗ υπάρχουν συσσωρευμένα χρέη προς προμηθευτές, χωρίς κανείς να εξηγεί πώς προέκυψαν, ο δήμος παρακρατούσε παρανόμως επιχορηγήσεις της κυβέρνησης για τη λειτουργία φορέων κοινωνικής μέριμνας και υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις δικαστηρίων για καταβολή οφειλών στους μουσικούς της Συμφωνικής Ορχήστρας και στους δασκάλους του Ωδείου». Ο κ. Καπόν θέλοντας να δώσει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τις οφειλές του δήμου ανέφερε: «Η εικόνα για τα χρέη του δήμου είναι η εξής: ο δήμος Θεσσαλονίκης χρωστάει 35.000.000 ευρώ σε προμηθευτές, 42.000.000 σε Τράπεζες, σε 51.400.000 υπολογίζεται η υπεξαίρεση στην Ταμειακή Υπηρεσία, σε 17.000.000 τα πρόστιμα της Εφορίας, σε 1.500.000 προς μουσικούς και μένει να υπολογιστεί το χρέος από το ΦΠΑ. Τα συνολικό χρέος είναι 146.900.000 ευρώ».
Ισοσκελισμένος προϋπολογισμός
Για τον προϋπολογισμό του 2011 ο κ. Καπόν τόνισε ότι θα είναι για πρώτη φορά ισοσκελισμένος και πραγματικός. Δεν θα ξεπεράσει τα 200.000.000 ευρώ, θα είναι κατά 40% χαμηλότερος από τον περσινό που ήταν 320.000.000 και εκτελέστηκαν τα 247.000.000 ευρώ. Όπως σημείωσε, ο νέος προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει έσοδα που μπορούν να εισπραχθούν και όχι έσοδα αποκυήματα επιστημονικής φαντασίας.
«Πρόκειται για προϋπολογισμό στο πλαίσιο του οποίου ξέρουμε πόσα έσοδα θα έχουμε, από πού θα προκύψουν αυτά και πώς θα διατεθούν. Το τακτικό τμήμα του προϋπολογισμού (κρατική επιχορήγηση, έσοδα από πρόστιμα, άδειες, μισθώματα ακινήτων, κτλ.) δύσκολα θα υπερβαίνει τα 160 εκ ευρώ.
Τα έκτακτα έσοδα (επιχορήγηση για τα Σχολεία, για τα έργα ΣΑΤΑ, επιχορήγηση από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ που ολοκληρώθηκε, όπου υπάρχουν έργα σε εξέλιξη και εγκεκριμένα έργα για τα οποία αναμένονται οι σχετικές πιστώσεις) μένουν προς το παρόν στα περυσινά επίπεδα, αν και το αρμόδιο υπουργείο δεν μας έχει κοινοποιήσει ακόμη πόση θα είναι η ΣΑΤΑ ή η επιχορήγηση για άλλες υπηρεσίες. Επιπλέον, τα έκτακτα έσοδα θα ενισχυθούν από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, για τα οποία βρισκόμαστε στη φάση διεκδίκησης», ανέφερε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε μάλιστα πως «η προσπάθειά μας είναι ο προϋπολογισμός να είναι όσο το δυνατόν πιο αυξημένος, μέσω άλλων πόρων, όπως τα Ευρωπαϊκά και άλλα προγράμματα. Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, σας αναφέρω πως ο αρχικός προϋπολογισμός του 2010 ανήλθε στα 320 εκ. ευρώ, ενώ τελικά εκτελέστηκαν τα 247 εκ. ευρώ, εκ των οποίων αφήσαμε χρέη περίπου 10 εκ. Ευρώ».
Επιστροφή υπερωριών που καταβλήθηκαν παράνομα!
Στη συνέχεια τόσο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, όσο και ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων, έκαναν γνωστή την πρόθεση της νέας διοίκησης να διεκδικήσει δικαστικά την επιστροφή υπερωριών που καταβλήθηκαν παράνομα. «Η διοίκηση του δήμου θα παραστεί ως πολιτική αγωγή στις δίκες που θα γίνουν και θα εξετάσει το ενδεχόμενο να κινηθεί εναντίον προσώπων σε βάρος των οποίων θα ασκηθούν διώξεις για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης ή άλλες παράνομες πράξεις, ενώ θα προσφύγει και εναντίον της εταιρείας ορκωτών λογιστών που είχε την ευθύνη ελέγχου των οικονομικών του δήμου», ανέφεραν.
Πηγή: Εφημερίδα «Τύπος Θεσσαλονίκης»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου