Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη αποφάσισε ο Μουαμάρ Καντάφι


Με έναν αιφνιδιαστικό ελιγμό, το καθεστώς Καντάφι αποφάσισε την άμεση κατάπαυση πυρός στη Λιβύη, προκειμένου να προστατεύσει τους πολίτες του και να συμμορφωθεί με τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπως ανακοίνωσε ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών Μούσα Κούσα.

«Αποφασίσαμε άμεση κατάπαυση του πυρός και άμεση διακοπή όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων», δήλωσε μιλώντας από του βήματος του ΟΗΕ.
«Η Λιβύη ενδιαφέρεται πολύ για την προστασία των αμάχων», όπως είπε, προσθέτοντας ότι το κράτος θα προστατεύσει επίσης όλους τους ξένους και τα ξένα περιουσιακά στοιχεία στη Λιβύη.
Επιφυλακτική εμφανίστηκε η Γαλλία μετά την ανακοίνωση. «Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. (Ο Καντάφι) έχει αρχίσει να φοβάται αλλά η απειλή δεν έχει εξαλειφθεί», όπως δήλωσε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Καντάφι «θα κριθεί από τις πράξεις και όχι από τα λόγια του», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
«Αυτό που είναι απολύτως ξεκάθαρο είναι ότι το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών λέει ότι πρέπει να σταματήσει αυτό που κάνει, κτηνωδίες εις βάρος του λαού του. Αν δεν το κάνει, όλα τα απαραίτητα μέτρα μπορεί να επακολουθήσουν για να τον κάνουν να σταματήσει», όπως είπε ο Κάμερον στο BBC.
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν δήλωσε ότι είναι απολύτως απαραίτητο να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες οι λιβυκές δυνάμεις.
Λίγες ώρες νωρίτερα ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι είχε προειδοποιήσει για έφοδο των δυνάμεών του στη Βεγγάζη, έδρα των αντικαθεστωτικών, απειλώντας ότι «δεν θα επιδείξει οίκτο».
Χθες το βράδυ, το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, καθώς επίσης και τη λήψη «όλων των απαραίτητων μέτρων» για την προστασία των Λίβυων πολιτών.
Το κείμενο της απόφασης υιοθετήθηκε με 10 ψήφους από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κίνα και Ρωσία απείχαν, χωρίς ωστόσο να χρησιμοποιήσουν το δικαίωμα βέτο που έχουν για να μπλοκάρουν την απόφαση. Απείχαν επίσης Γερμανία, Βραζιλία και Ινδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου