Η ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΛΘΕΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΥΨΟΣ
Στην έκρηξη του ατομικού αντιδραστήρα το 1986, μεγάλα τμήματα της Ευρώπης μολύνθηκαν στη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην παγκόσμια ιστορία. Απεναντίας, στην περίπτωση του Φουκουσίμα, η δυνατότητα του υλικού που μπορεί να εκτραφεί μέσα στον αντιδραστήρα φθίνει με το χρόνο.
''Στη χειρότερη περίπτωση, το ραδιενεργό νέφος δεν πρόκειται να ανέλθει σε πολύ μεγάλο ύψος στην ατμόσφαιρα. Αυτά είναι καλά νέα για τον κόσμο, κακά όμως για την Ιαπωνία'', τονίζει ο Γιαν Μπέρανεκ, επικεφαλής της Διεθνούς Πυρηνικής Εκστρατείας της περιβαλλοντικής οργάνωσης Γκρινπίς.
Ο Μπάρανεκ δήλωσε πως η μόλυνση από ραδιενεργό Καίσιο θα καταστήσει πλήρως ακατοίκητες ορισμένες περιοχές κοντά στον πυρηνικό σταθμό τουλάχιστον για κάποιες δεκαετίες, όπως έγινε και με το Τσερνόμπιλ.
''Βρισκόμαστε στην απαρχή της καταστροφικής φάσης'', τόνισε σχετικά με την προσπάθεια των Ιαπώνων να αποτρέψουν τα χειρότερα ο Σεμπάστιαν Πλουγκμπέιλ, Πρόεδρος της Γερμανικής ιδιωτικής Εταιρείας Ραδιενεργούς Προστασίας.
''Ισως θα έπρεπε να προσευχηθούμε'', τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως σωτηρία για τα 127 εκατ. των Ιαπώνων από τις ραδιενεργές ατμοσφαιρικές κατακρημνίσεις ή από άλλα πυρηνικά κατάλοιπα, θα είναι μόνον ένας άνεμος που θα τις μεταφέρει ανατολικά στον Ειρηνικό. Ο ίδιος πρόσθεσε πως ορισμένες περιοχές, σε περίπτωση μόλυνσης ορισμένες ιαπωνικές περιοχές θα παραμείνουν απαγορευμένες.
Πλήγμα στις ασφαλιστικές
Ο σεισμός και το τσουνάμι που έπληξαν την Ιαπωνία την περασμένη Παρασκευή θα μπορούσαν να κοστίσουν έως και 25 δισεκατομμύρια δολάρια στις ασφαλιστικές εταιρείες, δήλωσε σήμερα η Αμερικανική Εταιρεία EQECAT, που ειδικεύεται στην εκπόνηση προσομοιώσεων κινδύνων και συναφών προβολών (μοντελοποιήσεων).
Οι ζημιές που συνδέονται άμεσα με τους σεισμούς θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο τμήμα του κόστους, από 8 έως 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Μόνο οι ασφάλειες ζωής θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια, εάν ο αριθμός των περίπου 10.000 νεκρών ή αγνοούμενων επιβεβαιωθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου