Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Πυρηνικός εφιάλτης μετά τον Εγκέλαδο

Σε δεκάδες χιλιάδες υπολογίζεται ότι θα ανέλθει ο αριθμός των νεκρών από σεισμό και τσουνάμι
Το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα λίγο πριν και μετά την έκρηξη
Ζωηροί είναι οι φόβοι ότι μπορεί να φτάσει στο Τόκιο, λόγω της κατεύθυνσης των ανέμων, η ραδιενέργεια που εκλύθηκε από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, μετά και τη νέα έκρηξη που σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης στον αντιδραστήρα 2 του συγκροτήματος, κι ενώ τα επίπεδα ραδιενέργειας στον ατμοσφαιρικό αέρα γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο αυξήθηκαν στο τετραπλάσιο, λίγο μετά την τελευταία έκρηξη.

Η μέτρηση των επιπέδων ραδιενεργής ακτινοβολίας στις 8.30' το πρωί της Τρίτης τοπική ώρα, έφθασε στις 8,217 μονάδες μέτρησης από 1,941, που ήταν 40 λεπτά νωρίτερα και πριν από τη νέα έκρηξη, όπως ανακοίνωσε η ιδιοκτήτρια, Εταιρεία Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τόκιο.
Η έκρηξη κατέστρεψε την οροφή πάνω από το σιλό του αντιδραστήρα υπ'αριθμόν 2 του πυρηνικού εργοστασίου και πυκνό σύννεφο ατμών εκτοξεύθηκε προς τον ουρανό της Φουκουσάμα όπως μεταδίδουν τα ιαπωνικά τηλεοπτικά δίκτυα.
Οι αρχές προσπαθούν να αποτρέψουν την τήξη σε τρείς από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες του εργοστασίου, που υπέστησαν βαρύτατες βλάβες στο σύστημα ψύξης των πυρήνων, από τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης Παρασκευής αλλά και από το τσουνάμι, που προκλήθηκε από τη δόνηση, στον Ειρηνικό ωκεανό.
Πάντως οι αρμόδιες αρχές της Ιαπωνίας παρουσιάζονται καθησυχαστικές, καθώς υποστηρίζουν ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα θα πρέπει να αγγίξουν το 1 εκατομμύριο περίπου, για να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες, από την προσβολή ραδιενεργούς ακτινοβολίας, σε ανθρώπους.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ακόμα ότι η ραδιενεργός μόλυνση στην ατμόσφαιρα γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, έχει αγγίξει πλέον επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία επίπεδα, καθώς ήδη έφθασε στις 400 μονάδες.
Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, την ώρα που ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο παραδεχόταν ότι, "τώρα τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην περιοχή των κατεστραμμένων αντιδραστήρων μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στην ανθρώπινη υγεία".
Γύρω από τη ζώνη κινδύνου έχει εκκενωθεί περιοχή ακτίνας 20 χιλιομέτρων, ενώ ζητήθηκε από τους κατοίκους που παραμένουν στην περιοχή, να κλειστούν στα σπίτια τους, να σφραγίσουν πόρτες και παράθυρα και να μην φοράνε ρούχα που έχουν εκτεθεί στο εξωτερικό περιβάλλον.
Οι άνεμοι ακολουθούν πορεία νότιο-δυτική, πράγμα που συμπεριλαμβάνει στην ακτίνα πιθανής προσβολής μέσα στις επόμενες ώρες και την πρωτεύουσα Τόκιο. Η γαλλική πρεσβεία στο Τόκιο, με ανακοίνωση που εξέδωσε τα ξημερώματα της Τρίτης, προειδοποιεί ότι, χαμηλού επίπεδου ραδιενεργή μόλυνση, που προέρχεται από τη διαρροή ραδιενεργών υλικών, που ακολούθησε τη νέα έκρηξη στον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, αναμένεται να φθάσει στην ατμόσφαιρα, πάνω από το Τόκιο, περίπου σε 10 ώρες.
Οι αρχές προσπαθούν να αποτρέψουν την τήξη σε τρείς από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες του εργοστασίου, που υπέστησαν βαρύτατες βλάβες στο σύστημα ψύξης των πυρήνων, από τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης Παρασκευής αλλά και από το τσουνάμι, που προκλήθηκε από τη δόνηση, στον Ειρηνικό ωκεανό.
Η πυρκαγιά που ξέσπασε στον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα "φαίνεται ότι έχει σβήσει", μετέδωσαν πολλά ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Αποκλείουν νέο Τσερνόμπιλ
Πάντως, την ίδια ώρα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) απέκλειε το ενδεχόμενο το ατύχημα να εξελιχθεί σε μια καταστροφή παρόμοια με αυτή του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία, πριν από 25 χρόνια.
Σύμφωνα με τον Ιάπωνα γενικό διευθυντή της ΙΑΕΑ, Γιουκίγια Αμάνο, η βασική διαφορά είναι ότι δεν υπάρχει αλυσιδωτή αντίδραση σε κανέναν από τους αντιδραστήρες του Φουκουσίμα. Επιπλέον, οι πυρήνες των αντιδραστήρων στο ιαπωνικό εργοστάσιο στεγάζονται σε χαλύβδινα περιβλήματα που δεν υπήρχαν στο Τσερνόμπιλ.
Το ενδεχόμενο αυτό το ατύχημα να εξελιχθεί σε καταστροφή αντίστοιχη με εκείνη του Τσερνόμπιλ είναι απίθανο, σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Ανησυχητική» χαρακτήρισε, ωστόσο, τη κατάσταση μετά το ατύχημα ο υπουργός Βιομηχανίας της Γαλλίας Ερίκ Μπεσόν, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να αποκλεισθεί το σενάριο μίας πυρηνικής καταστροφής.
«Η κατάσταση είναι ανησυχητική», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter. «Εχουμε ένας σοβαρό πυρηνικό ατύχημα, αφού υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας, αλλά δεν έχουμε μία καταστροφή», πρόσθεσε.
Αυτό το σενάριο δεν αποκλείεται πλέον. «Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, σε καμία περίπτωση», είπε διευκρινίζοντας ότι η καταστροφή θα προέλθει «από την τήξη του αντιδραστήρα και κυρίως τη διάρρηξη του κελύφους που τον περιβάλλει».
Εξάλλου, η αρχή πυρηνικής ασφάλειας της Γαλλίας ASN ανακοίνωσε ότι το πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία θα μπορούσε να καταταχθεί ως επιπέδου 5 ή 6 στη διεθνή κλίμακα που έχει 1 ως 7 βαθμίδες, δηλαδή ήταν ανάλογο με το πυρηνικό δυστύχημα του 1979 στο Θρι Μάιλ Αιλαντ στις ΗΠΑ.
Νωρίτερα έγινε γνωστό πως η Ιαπωνία ζήτησε επισήμως από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) την αποστολή ομάδας ειδικών μετά τις εκρήξεις στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.
Ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ Γιουκίγια Αμάνο πρόσθεσε ότι ο πολύ ισχυρός σεισμός και το τσουνάμι προκάλεσαν προβλήματα και πλημμύρισαν πυρηνικούς σταθμούς στην Ιαπωνία, αλλά σημείωσε ότι το κέλυφος των αντιδραστήρων των σταθμών αυτών παραμένει ανέπαφο και η διαρροή ραδιενέργειας ήταν περιορισμένη.
Επιπλέον, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής Ρυθμιστικής Επιτροπής Πυρηνικών, η Ιαπωνία ζήτησε από τις ΗΠΑ επιπρόσθετο εξοπλισμό για την παροχή νερού και άλλων πόρων που βοηθούν στη διατήρηση της ψύξης των πυρηνικών της αντιδραστήρων.
Το πρόβλημα στον αντιδραστήρα Νο. 2
Από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρα, πάντως, είχε φανεί επιδείνωση της κατάστασης στον αντιδραστήρα Νο. 2 του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταϊτσί, όταν έγινε γνωστό πως το σύστημα ψύξης του αντιδραστήρα είχε τεθεί εκτός λετουργίας.
Είχαν προηγηθεί άλλες δύο εκρήξεις, που σημειώθηκαν στον αντιδραστήρα Νο. 3, αυξάνοντας τους φόβους διαρροής ραδιενέργειας.
Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν λίγο νωρίτερα, επικαλούμενα την εταιρεία διαχείρισης του πυρηνικού σταθμού Tokyo Electric Power (Tepco), ότι μειώθηκε εκ νέου το επίπεδο του νερού στον αντιδραστήρα Νο. 2 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα.
Η Tepco είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι κατάφερε να τροφοδοτήσει με θαλασσινό νερό τον αντιδραστήρα ώστε να βυθιστούν μέχρι το μέσον οι ράβδοι πυρηνικού καυσίμου, οι οποίοι είναι πιθανόν να έχουν ήδη αποκαλυφθεί μια πρώτη φορά.
Αν οι ράβδοι καυσίμου δεν ψυχθούν, εγκυμονείται ο κίνδυνος τήξης τους και ως εκ τούτου πρόκλησης βλάβης στον πυρήνα του αντιδραστήρα. Την επικίνδυνη αυτή κατάσταση θέλουν πάσει θυσία να αποτρέψουν οι ειδικοί της Tepco και οι αρχές.
Αμερικανικά πλοία και αεροπλάνα που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης και παροχής βοήθειας απομακρύνθηκαν προληπτικά από τις ιαπωνικές ακτές στον Ειρηνικό εξαιτίας της μικρής διαρροής ραδιενέργειας από το εργοστάσιο, ενώ οι αρχές επέβαλαν ζώνη αποκλεισμού ακτίνας είκοσι χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα και δέκα χιλιομέτρων γύρω από άλλο κοντινό πυρηνικό εργοστάσιο.
Φόβοι για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς
Στους 6.000 ανέρχονται οι νεκροί και οι αγνοούμενοι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ υπάρχουν φόβοι για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Ναότο Καν, ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 15.000 άνθρωποι.
Την ίδια ώρα τμήματα της χώρας βυθίζονται κατά διαστήματα στο σκοτάδι λόγω της ανεπάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Στην πόλη Οναγκάβα της επαρχίας Μιγιάγκι, που χτυπήθηκε σφοδρά από το σεισμό, έχουν ανασυρθεί περισσότερα από 1.000 πτώματα. Αλλες τόσες σοροί εντοπίστηκαν και στην πόλη Μιναμισανρίκου, όπου οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τις 10.000.
Πληροφορίες από τα μέσα ενημέρωσης της Ιαπωνίας ανέφεραν ότι οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες. Σύμφωνα με τον Ιαπωνικό Οργανισμό Τουρισμού, έχουν χαθεί τα ίχνη περίπου 2.500 τουριστών που επισκέπτονταν την περιοχή. Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι δεν έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν με περίπου 8.000 κατοίκους της πόλης Οτσούτσι στην επαρχία Ιβάτε.
Από την καταμέτρηση που έχει κάνει μέχρι στιγμής το υπουργείο Εσωτερικών προκύπτει ότι συνολικά 72.945 κτήρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν καταστεί ακατοίκητα.
Η περιοχή εξακολουθεί, εν τω μεταξύ, να σείεται από μετασεισμικές δονήσεις, οι οποίες δυσχεραίνουν τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου