Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Έξαρση της εγκληματικότητας και της ανασφάλειας στη Θεσσαλονίκη


Η οικονομική κρίση, έφερε και την έξαρση της εγκληματικότητας στην περιοχή μας, καθώς μόνο τον τελευταίο μήνα στη Θεσσαλονίκη, συνελήφθησαν 149 άτομα για ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις και 51 άτομα για απάτες και πλαστογραφίες. Δεν πέρασαν πολλές ημέρες που θρασύτατοι ληστές μπήκαν σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ, ληστεύοντας… εν κινήσει τους επιβάτες του, χωρίς αυτοί να μπορούν να αντιδράσουν.

Εν ψυχρώ δολοφονίες στη μέση του δρόμου, εισβολές ενόπλων σε σπίτια και πυροβολισμοί στο ψαχνό με κίνητρο τη ληστεία, απάτες και εκβιασμοί συνθέτουν τη ζοφερή καθημερινότητα, που έχει δημιουργηθεί ενισχύοντας το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών, που βλέπουν ότι η μορφή της εγκληματικότητας που ξέραμε έως τώρα θα φαντάζει σε λίγο υπόθεση ρουτίνας, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Βασίλη Παπαδημούλη στην εφημερίδα «Μακεδονία»..
Μοιάζει κοινή η πεποίθηση ότι ο φόβος του εγκλήματος αντικατοπτρίζει τους πραγματικούς δείκτες εγκληματικότητας. 
Η αύξηση αυτή της ανομίας έχει προβληματίσει και τους επιτελείς της ΕΛΑΣ, που σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τον κόσμο, ακόμη και στις ανακοινώσεις τους για τη μηνιαία δραστηριότητα της αστυνομίας, δεν παρουσιάζουν πουθενά τους δείκτες της εγκληματικότητας, παρά μόνο τις συλλήψεις και τις επιτυχίες που είχαν οι αστυνομικοί.
“Όταν οι επίσημες στατιστικές της Ελληνικής Αστυνομίας δεν έχουν τους απαραίτητους ποιοτικούς δείκτες για να ερμηνεύσουν αναλυτικά και αξιόπιστα την οντολογία του φαινομένου, δεν είναι δυνατόν να χαραχθεί μια ανεξάρτητη και σχεδιασμένη αντιεγκληματική πολιτική”, σχολιάζουν οι εγκληματολόγοι. 
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί και η οποία μέρα με τη μέρα χειροτερεύει είναι πως μόνο τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, εξαρθρώθηκαν πανελλαδικά συνολικά 41 πολυμελείς σπείρες, από τις οποίες οι 19 διέπρατταν ληστείες κλοπές και διαρρήξεις, οι τέσσερις απάτες και οι άλλες διάφορα αδικήματα, όπως πλαστογραφίες παραχαράξεις νομισμάτων, πειρατεία στο διαδίκτυο, εκβιάσεις, σωματεμπορίες κτλ.  
Το ίδιο χρονικό διάστημα, στη Θεσσαλονίκη μόνο, συνελήφθησαν 149 άτομα για ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις, 51 άτομα για άπατες και πλαστογραφίες, τρία για εκβιασμούς, ενώ οι συνολικές συλλήψεις για διάφορα αδικήματα του ποινικού κώδικα έφθασαν στα 1.042 άτομα. 
“Η βεβαιωμένη εγκληματικότητα”, όπως υποστηρίζουν και οι ίδιοι οι αστυνομικοί, “δεν απεικονίζει την πραγματική εγκληματικότητα, καθώς αρκετά εγκλήματα δεν περιέρχονται στη γνώση των διωκτικών αρχών, από τη στιγμή που δεν καταγγέλλονται από τα θύματα”. 
Αν αναλογιστεί κανείς ότι η αστυνομία εξιχνιάζει περίπου το 10% (σύμφωνα με τα στοιχεία της περασμένης χρόνιας), τότε μπορεί να αναλογιστεί την κατάσταση που επικρατεί τόσο στις μεγαλουπόλεις όσο και στην επαρχία, όπου η αστυνόμευση παρουσιάζει τρομακτικά προβλήματα λόγω ελλείψεων προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής, αφού σε πολλές περιοχές τα ελάχιστα περιπολικά παραμένουν ακινητοποιημένα, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για να τροφοδοτηθούν με βενζίνη. 

 Μικραίνει το έγκλημα
 Το ανησυχητικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μια σταδιακή αύξηση της παραβατικότητας των ανηλίκων, ενώ ολοένα και περισσότεροι νέοι, που διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα, οδηγούνται στα σωφρονιστικά ιδρύματα. 
Οι συνήθεις παραβάσεις που διαπράττουν ανήλικοι είναι η χρήση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, οι απόπειρες ανθρωποκτονιών, οι κλοπές και η μαστροπεία. Ποσοστό 45% των ανηλίκων, που οδηγούνται στις αίθουσες των δικαστηρίων, αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης από πέντε έως 15 χρόνια. 
“Η εγκληματικότητα των νέων οφείλεται στην αποτυχία της οικογένειας και άλλων θεσμικών φορέων να βοηθήσουν τα παιδιά να ενσωματώσουν στις δομές της προσωπικότητάς τους, αξίες και συμπεριφορές, που σέβονται τους γραπτούς και τους άγραφους νόμους” λένε οι ειδικοί επιστήμονες και εστιάζουν την παραβατικότητα των νέων, κυρίως σε ομάδες που είναι κοινωνικά και οικονομικά αδύναμες και βρίσκονται εξαρχής σε μειονεκτική θέση.

 Ανασφάλεια 
 Τον φόβο και την ανασφάλεια των πολιτών ενισχύει και η λεγόμενη μικροεγκληματικότητα του δρόμου, που το τελευταίο χρονικό διάστημα αυξάνεται ραγδαία. 
Ληστείες στη μέση του δρόμου από νεαρούς δράστες, ακόμη και με την απειλή σύριγγας, αρπαγές χρημάτων από ανήλικους, ληστείες ηλικιωμένων έξω από τράπεζες και μέσα στα σπίτια τους, από δράστες που δεν έχουν ενδοιασμούς και “χτυπούν” καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου.  
Ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια αισθάνονται οι ηλικιωμένοι όταν νυχτώνει. Αποφεύγουν να κυκλοφορούν στους δρόμους ιδιαίτερα όταν διαμένουν σε ερημικούς δρόμους. Οι πολίτες, δικαίως, ζητούν περισσότερη και καλύτερη αστυνόμευση. Ζητούν την παρουσία της αστυνομίας σε πόλεις και χωριά. Αυτό, όμως, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές δεν μπορεί να γίνει στον επιθυμητό βαθμό, αφού υπάρχει τεράστια έλλειψη σε προσωπικό και, όπως τονίζουν, προσπαθούν με τις όποιες δυνατότητες διαθέτουν να ανταποκριθούν καλύτερα στα αυξημένα καθήκοντά τους. 

2 σχόλια:

  1. ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ,ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ,ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΑΡΣΗ ΚΑΙ Σ'ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΩΣ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΚΑΙ Η ΑΘΡΟΑ ΕΙΣΟΔΟΣ- ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ..ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ,ΠΟΥ ΚΟΦΕΥΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ.ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΑΙ Η ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ,ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΧΩΡΙΑ ΑΚΟΜΗ,ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ.ΟΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ.ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ,ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ,ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΒΙΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ,ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ? ΑΝΑΛΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΛΩΣΕΩΝ.ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟ.ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΦΟΒΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΟΧΙ.ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΙΠΟΤΕ.ΣΕ ΠΟΙΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΟΜΟΕΘΝΕΙΣ ΤΟΥΣ 'Η ΑΛΛΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΑΘΩΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έντονη είναι η δράση των διαρρηκτών στις περισσότερες γειτονιές της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε εμάς, εδώ στο δήμο Θερμαϊκού, ενώ στους περισσότερους συμπολίτες μας καλλιεργείται καθημερινά ο φόβος και η ανασφάλεια από τα αυξημένα κρούσματα εγκληματικότητας. Και οι αρχές τι κάνουν μπροστά στο φαινόμενο αυτό; Μειώνουν το προσωπικό της Αστυνομίας !! Μπράβο τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή