Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Να αναπτύξουμε τον εθελοντισμό, να καθαρίσουμε τις ακτές μας


Από την περσινή εκστρατεία καθαρισμού των ακτών
της Επανομής. Φέτος θα πρέπει να κινητοποιήσουμε
εκατονταπλάσιο κόσμο για το δήμο Θερμαίκού
Την ανάπτυξη του εθελοντισμού, πρέπει να επιδιώξει η δημοτική αρχή του δήμου Θερμαϊκού. Δυστυχώς όμως, προς την κατεύθυνση αυτή, δεν βλέπουμε να γίνεται κάποια κίνηση, να αναλαμβάνεται κάποια δραστηριότητα. Και καθώς η άνοιξη πλησιάζει με γοργά βήματα, ένα πρώτο που θα έπρεπε να γίνει, είναι ο άμεσος καθαρισμός των ακτών της περιοχής μας.
Μέσα στον Απρίλιο, θα αρχίσουν να έρχονται στις παραλίες της Περαίας, των Νέων Επιβατών, της Αγίας Τριάδας, της Νέας Μηχανιώνας και της Επανομής οι πρώτοι Βαλκάνιοι γείτονές μας από τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ, τη Σερβία και αλλού, για να βρουν και να κλείσουν σπίτια και διαμερίσματα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Ουαί και αλλοίμονο όμως, αν δουν τις παραλίες μας όπως είναι σήμερα, γεμάτες φύκια και κάθε είδους σκουπίδια.
Γιαυτό, θα πρέπει να αναληφθεί το δυνατόν συντομότερα, οπωσδήποτε πριν το Πάσχα, μια μεγάλη εκστρατεία καθαρισμού των ακτών μας. Από την οποία δεν πρέπει να λείψει κανείς. Πολιτιστικοί σύλλογοι, πρόσκοποι, σχολεία, ενώσεις επαγγελματιών και κάθε μεμονωμένος κάτοικος της περιοχής μας, χρειάζεται να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, απαιτείται να αναληφθεί από τη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού μια πραγματική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, ώστε να βοηθήσουν το δυνατόν περισσότεροι στον καθαρισμό των παραλιών μας. Που δεν είναι μία και δύο, καθώς ο δήμος μας συνολικά διαθέτει 42 χιλιόμετρα ακτών.
Πρέπει λοιπόν το θέμα να προταθεί, να τεθεί άμεσα στο δημοτικό συμβούλιο και να δημιουργηθεί μία ειδική επιτροπή, στελεχωμένη από εθελοντές, που θα αναλάβει αυτή την εκστρατεία, συνεπικουρούμενη και σμπαραστεκόμενη στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Θερμαϊκού.
Εθελοντής είναι ο πολίτης εκείνος που προσφέρει ανιδιοτελώς τον ελεύθερο του χρόνο ή τη γνώση του για χρήσιμες δράσεις προς όφελος άλλων, χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα. Με αυτή την έννοια ο εθελοντισμός ταυτίζεται με τη φιλανθρωπία, όπως χρησιμοποιήθηκε κατά την κλασική εποχή κυρίως για να αποδώσει μια καινούργια αρετή, την αγάπη για το συνάνθρωπο και το περιβάλλον.
Εθελοντισμός, είναι η μη αμειβόμενη και δίχως επαγγελματική εξέλιξη δραστηριοποίηση των πολιτών που αποβλέπει στην ευημερία του συνανθρώπου, της κοινότητας και της κοινωνίας γενικότερα και στη φροντίδα για το περιβάλλον. Δεν περιορίζεται μόνο στην παροχή ανιδιοτελούς κοινωνικού έργου, αλλά περισσότερο αφορά μια στάση ζωής με ιδιαίτερες αξίες, όπως η φιλανθρωπία, η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική συμμετοχή.
Oι εθελοντές προσεγγίζονται και θεωρούνται συνεργάτες. Εντάσσονται στη λειτουργία των υπηρεσιών και των προγραμμάτων του δήμου ή κάποιου οργανισμού, αναλαμβάνουν εξειδικευμένους ρόλους. 
Η προσφορά εθελοντικής υπηρεσίας είναι μία γενναία κοινωνική πράξη, ένα έργο ζωής. Γιαυτό και πρέπει να συμμετάσχουμε όλοι στην πρωτοβουλία για τον καθαρισμό και τη διάσωση των ακτών μας. Το χρωστάμε στο περιβάλλον, το χρωστάμε στη ζωή, το οφείλουμε στα παιδιά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου