Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Καζάνι που βράζει η βάση του ΠΑΣΟΚ


Καζάνι που βράζει, είναι η βάση του ΠΑΣΟΚ, με τα μεσαία και ανώτερα κομματικά στελέχη να εκφράζουν όχι μόνο σοβαρές ενστάσεις για την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση αλλά και την έντονη δυσφορία τους για το «έλλειμμα εσωκομματικής δημοκρατίας» στο κυβερνών κόμμα.

Οι αντιδράσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ εκφράστηκαν έντονα στην ανοιχτή πολιτική εκδήλωση με τίτλο «Για μια προοδευτική διέξοδο από την κρίση του πολιτικού συστήματος», που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Πόλης Θεσσαλονίκης στο αμφιθέατρο του δημαρχείου Νεάπολης, με τη συμμετοχή δεκάδων στελεχών από όλους τους δήμους της Θεσσαλονίκης.
Οι περισσότεροι από όσους πήραν τον λόγο εμφανίστηκαν έντονα προβληματισμένοι για την πορεία που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα. Αναφέρθηκαν θετικά στην πρόταση για τη διεξαγωγή πολιτικού προγραμματικού συνεδρίου που θα επαναπροσδιορίσει ιδεολογικά και πολιτικά τις προγραμματικές προτεραιότητες του κόμματος, ενώ επισήμαναν ότι η διέξοδος από την κρίση ως αναζήτηση, αν περιοριστεί αποκλειστικά στο πεδίο της οικονομίας, θα είναι διαχειριστική και όχι πολιτική.
«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ», είπε ο Μ. Τσολάκης και αποφάνθηκε ότι, «εφόσον εφαρμόζει φιλελεύθερες πολιτικές, είναι φιλελεύθερο κόμμα. Αν το θέλουμε σοσιαλιστικό, πρέπει να αλλάξει πολιτική». «Δεν υπάρχει στο κόμμα ο συλλογικός διανοούμενος, διότι δεν υπάρχουν οι συλλογικές διαδικασίες που θα προτάξουν τη συλλογική σκέψη και πρόταση», παρατήρησε ο Γ. Χαλβατζόγλου συμπληρώνοντας πως το «δεδομένο κομματικό σύστημα λειτουργεί προσχηματικά, προκειμένου να αναπαράγει τις ελίτ».
Ο Λάζαρος Αγγέλου επισήμανε ότι εκλείπει η στόχευση του «μετασχηματισμού της κοινωνίας», ενώ ο πολίτης βιώνει ένα πολιτικό σύστημα που δεν προτάσσει την ισότητα, την ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη. Ο Σ. Παπάζογλου τόνισε την ανάγκη «να ξηλωθούν όλα τα παλιά» και ο Γ. Σαρίδης σχολίασε ότι θα πρέπει να υπερασπιστούμε το κόμμα ως συλλογικότητα, η οποία «μπορεί να πυροδοτήσει τη συλλογική παρέμβαση», ενώ ο Σ. Ιωακειμίδης παρατήρησε ότι το φαινόμενο της αποχής αποτελεί απόρροια της απόρριψης από τους πολίτες των κανόνων οργάνωσης της πολιτείας.
Ο κεντρικός εισηγητής Δημήτρης Κατσαντώνης αναφέρθηκε κυρίως στα φαινόμενα αποχής και αποστροφής των πολιτών από την πολιτική ζωή, πρότεινε την κατάργηση της χρηματοδότησης των κομμάτων, επισήμανε ότι υπάρχει έλλειμμα κομματικής συμμετοχής, ενώ αποφάνθηκε ότι τελικά η κρίση, πέρα από οικονομική, είναι πολιτικά δομική και καταλαμβάνει όλα τα επίπεδα του δημόσιου βίου.
«Οφείλουμε ως κόμμα να αντιδράσουμε και να πάρουμε θέση για την οικονομική πολιτική», τόνισε ο Μ. Οικονομόπουλος, σημειώνοντας ότι η αλλαγή του υπουργού Οικονομικών είναι αναγκαία, ενώ άλλοι, όπως ο Γ. Τεκίδης, υπογράμμισαν ότι το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ πλέον είναι ιδεολογικό, γεγονός που αποτυπώνεται στο ότι δεν εμπνέει τη νεολαία.
Στην εκδήλωση, εκτός από τους γραμματείς των δύο ΝΕ του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης κ. Παπαστεργίου και Κουκουλεκίδη, παρόντες ήταν ο δήμαρχος Συκεών Νεάπολης Σ. Δανιηλίδης, το μέλος του ΠΣ του κόμματος Μ. Παυλίδου, μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, στελέχη των ΝΕ και της ΠΕ και απλά μέλη του κόμματος.

(πηγή: εφημερίδα «Μακεδονία»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου