Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Οι φοροαπαλλαγές που έβαλε στο στόχαστρο η κυβέρνηση


Ποιες είναι οι περιβόητες φοροαπαλλαγές που έβαλε στο στ΄λοχαστρο η «σοσιαλιστική» μας κυβέρνηση και ετοιμάζεται να τις καταργήσει ή να τις περικόψει δραστικά με το νέο τσουνάμι μέτρων που έρχεται; Πρόκειται για τις ιατρικές δαπάνες, το αφορολόγητο όριο απόκτησης α' κατοικίας, τις δαπάνες ενοικίου, καθώς και αυτές για το ενοίκιο παιδιών που σπουδάζουν, τόκοι στεγαστικών δανείων, δίδακτρα για ιδιαίτερα μαθήματα και φροντιστήρια, καθώς και δαπάνες αγορών με αποδείξεις.

Τι θα σημάνει η κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών, οι οποίες αυξάνουν το φορολογούμενο εισόδημα; Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στην αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, ενώ την ίδια ώρα, η κυβέρνηση μειώνει κι άλλο τη φορολογία για τις μεγάλες επιχειρήσεις από το 24% στο 20%.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας την περασμένη Πέμπτη σε φορολογικό φόρουμ που διοργάνωσε ο Ελληνοαμερικανικός Εμπορικός Σύλλογος, συνέδεσε την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων με την «αναθεώρηση μιας σειράς φοροαπαλλαγών» και υποστήριξε ότι «το σύστημά μας βρίθει φοροαπαλλαγών, οι οποίες είναι άδικες»! Είπε ακόμα ότι «χρειάζεται να γίνει και δεύτερο βήμα, που είναι να ξαναδούμε μία - μία τις φοροαπαλλαγές που υπάρχουν».
Παρά το γεγονός ότι σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες φοροαπαλλαγές, η πολύ μεγάλη τους πλειοψηφία έχει μικρές ως και ελάχιστες δημοσιονομικές επιπτώσεις για την κυβέρνηση. Η τελευταία δεν θα έκανε τον κόπο να ανοίξει εκ νέου το κεφάλαιο των φορολογικών απαλλαγών, αν δεν είχε στο μυαλό της να καρατομήσει εκείνες που αφορούν εκατομμύρια εργαζόμενους.
Ο περιορισμός των φορολογικών απαλλαγών ξεκίνησε από τη κυβέρνηση της ΝΔ την περίοδο 1990-1993, συνεχίστηκε επί ΠΑΣΟΚ το 1996, αλλά και τα επόμενα χρόνια, ενώ νέοι περιορισμοί υπήρξαν από την κυβέρνηση της ΝΔ την περίοδο 2004-2009. Σήμερα επιδιώκεται να δοθεί χαριστική βολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου