Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Σαφράν ή Κρόκος: Να πως βγάζουμε μόνοι τα μάτια μας


Μόνο στην Ελλάδα μπορούσε να συμβεί αυτό: Έχουμε ένα εξαιρετικό προϊόν, το σαφράν ή κρόκο, με τις προσπάθειές τους οι παραγωγοί το έκαναν γνωστό σε όλο τον κόσμο, αυξήθηκαν οι εξαγωγές του και ξαφνικά ήρθε το κράτος, που μέχρι τότε ήταν εντελώς αδιάφορο και έκοψε τις επιδοτήσεις με συνέπεια να συρρικνωθεί η παραγωγή και να σταματήσουν οι εξαγωγές !

«Ξαφνικά φτάσαμε στον πάτο. Κι ενώ με τεράστιες προσπάθειες καταφέραμε να καθιερώσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο το brand name μας, σήμερα αφενός δεν έχουμε παραγωγή και αφετέρου κόπηκαν και οι επιδοτήσεις για τη βιολογική καλλιέργεια», ανέφερε ο πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, Νικόλαος Πατσιούρας.
Μιλώντας στο πλαίσιο ημερίδας για τη βιολογική γεωργία που διοργάνωσε το Δίκτυο Βιολογικών Προϊόντων του ΣΒΒΕ, ο κ. Πατσιούρας σημείωσε ότι ενώ το 1998 η παραγωγή κρόκου ήταν 5 τόνοι, εκ των οποίων οι 2,5 βιολογικό προϊόν, το 2009 παράχθηκε 1,5 τόνος, με μόλις τα 300 κιλά να προέρχονται από βιολογική καλλιέργεια.
Η παύση των επιδοτήσεων σήμανε και τη μείωση της βιολογικής καλλιέργειας, καθώς -όπως ο ίδιος λέει- συμβατικό και βιολογικό προϊόν είχαν την ίδια τιμή στα ράφια. «Συνεπώς, χωρίς την επιδότηση οι παραγωγοί δεν έχουν κανένα κίνητρο να χρησιμοποιήσουν βιολογικές μεθόδους», τόνισε, υπογραμμίζοντας επίσης το γενικό πρόβλημα της έλλειψης εδαφών για καλλιέργεια, δεδομένου ότι μετά τα έξι χρόνια παραγωγής το χωράφι πρέπει να μείνει ακαλλιέργητο για άλλα 40.
«Δεν υπάρχουν χωράφια διαθέσιμα, αφού εκείνα που βρίσκονται κοντά στη λίμνη Πολυφύτου είναι πρώην καπνοχώραφα, των οποίων οι ιδιοκτήτες θα παίρνουν επιδότηση έως το 2013. Συνεπώς δεν τους συμφέρει να τα νοικιάσουν, κι έτσι εμείς πρέπει να περιμένουμε μέχρι το 2013 για να βρούμε εκτάσεις».
Ελλείψει προϊόντος, ο Συνεταιρισμός αναγκάστηκε να σταματήσει τις εξαγωγές, προκειμένου να είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, με συνέπεια να απολέσει την εξωστρέφειά του.
«Η επένδυση της ιδιωτικής εταιρείας «Κορρές» στον συνεταιρισμό μας για τη δημιουργία ροφημάτων με βάση τον κρόκο αποδεικνύει την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος μας. Το νέο προϊόν έγινε ανάρπαστο, ωστόσο πλέον δεν επαρκεί η παραγωγή», είπε ο κ. Πατσιούρας, υπογραμμίζοντας παράλληλα την έλλειψη στήριξης του κρόκου από την πολιτεία. Σημειωτέον, ο κρόκος αποτελεί μοναδικό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα προϊόν, που στη βιολογική του μορφή αποτελεί παγκόσμια καινοτομία.
Ο Κρόκος, αποτελεί ένα από τα πιο σπάνια προσφιλή και πολύτιμα μπαχαρικά καθώς και γνωστό φυτό για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Τα αποξηραμένα στίγματα του λουλουδιού αποτελούν το γνωστό σε όλους μας σαφράν ή ζαφορά ή σαφράνι, Μέσα από χρόνιες έρευνες έχουν διαπιστωθεί οι διάφορες αντιοξειδωτικές,αντιθρομβωτικές καθώς και αντικαρκινικές δράσεις του κρόκου. Παράλληλα όμως χρησιμεύει στη ζαχαροπλαστική, στην τυροκομία, στην ποτοποιία ακόμα και στη ζωγραφική.
Ο κρόκος εδώ και τριακόσια περίπου χρόνια καλλιεργείται αποκλειστικά σε μερικά χωριά του νομού Κοζάνης, όπως οι Κρόκοι Καρυδίτσας, Αγία Παρασκευή, Άνω και Κάτω Κώμη, Λευκοπηγή, Πετρανά κ.α. και ξεχωρίζει σαφώς για την άριστη ποιότητα του, που τον κατατάσσει στην πρώτη κατηγορία κρόκου βιολογικής καλλιέργειας σε όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου