Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Ομόφωνο ψήφισμα δήμου Θερμαϊκού για την κατάσταση στην Παιδεία

Φωνή διαμαρτυρίας για την απελπιστική κατάσταση που δημιουργείται στα σχολεία με την υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών
Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θερμαϊκού με ψήφισμά του που εγκρίθηκε ομόφωνα και από τους 33 δημοτικούς συμβούλους, διατυπώνει στην κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των πολιτών για την περικοπή των κονδυλίων για την Παιδεία και την υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, επισημαίνει τα προβλήματα που δημιουργούνται και ζητά να υπάρξει αλλαγή πλεύσης στο ζήτημα αυτό.

Επίσης, ζητά από την αιρετή Περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες προς κάθε κατεύθυνση για τη γενναία χρηματοδότηση των ΟΤΑ, προκειμένου οι δήμοι της χώρας να μπορούν να ανταποκρίνονται στις λειτουργικές ανάγκες των σχολικών μονάδων της περιοχής τους.
Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου εγκρίθηκε το ψήφισμα, περιγράφθηκε με τα μελανότερα χρώματα η δραματική κατάσταση στην οποία οδηγήθηκαν τα σχολεία της περιοχής, καθώς με το νέο προϋπολογισμό του 2011, οι δαπάνες για την Παιδεία οδηγήθηκαν σε μείωση ρεκόρ και πλέον, για πρώτη φορά, βρίσκονται κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Παράλληλα, οι περικοπές στις επιχορηγήσεις των σχολικών επιτροπών συνεχίζονται με αποτέλεσμα την οικονομική ασφυξία των δημόσιων σχολείων και την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις καθημερινές ανάγκες τους. Έτσι οι διευθυντές των σχολείων, σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται να προβαίνουν σε περικοπές δαπανών που αφορούν στην ασφάλεια, την υγιεινή-καθαριότητα και τη θέρμανση, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών. Ενώ η συνεχιζόμενη αύξηση της τιμής του πετρελαίου, κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη θέση των σχολικών επιτροπών.
Όπως ανέφερε ο παριστάμενος στη συνεδρίαση του Δ.Σ. πρόεδρος των Συλλόγων Γονέων του δήμου Θερμαϊκού κ. Θανάσης Παπατόλιος, λόγω της οικονομικής κρίσης υπάρχουν γονείς που σκέφτονται να σταματήσουν να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, ενώ το υπουργείο Παιδείας υποχρηματοδοτώντας τα σχολεία, μετατρέπει τους συλλόγους γονέων σε εισπρακτικά όργανα, υποχρεώνοντας τους γονείς να βάλουν από τα πενιχρά εισοδήματά τους για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων.
Είναι χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Χρήστος Βογιατζής: «Βιώνουμε στην εκπαίδευση πρωτοφανείς καταστάσεις που δεν υπήρχαν στο ελληνικό κράτος τα τελευταία 100 χρόνια. Μετά την Μικρασιατική καταστροφή τα κονδύλια για την Παιδεία ήταν 2,75% και τώρα βρίσκονται στο μόλις 2,70%»!
Όπως με έμφαση υπογραμμίζεται στο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού «η εξασφάλιση της δημόσιας ποιοτικής δωρεών Παιδείας αποτελεί κατάκτηση του ελληνικού λαού, κοινωνικό δικαίωμα και περιουσία της χώρας μας και δεν θα επιτρέψουμε την αμφισβήτηση και την παρακώλυσή της. Είναι απαράδεκτο η νεολαία μας να πληρώνει με έλλειμμα γνώσης»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου